29.03.2019 07:30
ZAGREB, 28. ožujka 2019. (Hina) - Slovenski Petrol kupuje dio poslovanja tvrtke Crodux Plin, koja je u vlasništvu Ivana Čermaka, i to u dijelu koji se odnosi na ukapljeni naftni plin i električnu energiju, a za to se preuzimanje čeka suglasnost Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

AZTN je, naime, ovih dana završio prikupljanje primjedbi i mišljenja na koncentraciju koja nastaje Petrolovim preuzimanjem dijela poslovanja Crodux plina, koji se odnosi na ukapljeni naftni plin (UNP) i električnu energiju. Javni poziv kojim je pozvala sve zainteresirane na dostavu primjedbi i mišljenja Agencija je objavila sredinom ožujka, a pritom je bila navela da se stjecanje "dijela poslovanja poduzetnika Crodux Plin koji se odnosi na ukapljeni naftni plin i električnu energiju, odnosi i na stjecanje tvrtke Adria-Plin", dok Crodux Derivati Dva nisu predmet stjecanja.

Naime, Crodux Plin kontrolira tri tvrtke koje obavljaju djelatnost vezanu uz ukapljeni naftni plin i električnu energiju - Adria-Plin (glavna djelatnost prodaja i dostava plina te prodaja plina na veliko za poslovne korisnike i trgovine); Crodux energetika (djelatnost proizvodnje, prijenosa, opskrbe i distribucije električne energije, ali tvrtka nije aktivna u obavljanju tih djelatnosti); te Crodux Derivati Dva (djelatnost uvoza, skladištenja, maloprodaje te veleprodaje naftnih derivata i plina). 

Da je Crodux plin prodao svoje poslovanje s prirodnim plinom, ukapljenim naftnim plinom i električnom energijom slovenskom Petrolu i njegovoj tvrtki-kćeri Geoplin potvrdio je Jutarnjem listu i sam Ivan Čermak.  "Pregovori su trajali tri mjeseca, ugovor je već finaliziran, a formalno preuzimanje se očekuje za desetak dana, jer se čeka zeleno svjetlo Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja", prenosi Jutarnji list izjavu Čermaka, koji nije otkrio cijenu transakcije koja je poslovna tajna. 

List u tekstu pod naslovom "Čermak prodao biznis s prirodnim plinom, UNP-om i električnom energijom Slovenicima" kao jedan od razloga prodaje ta tri segmenta poslovanja navodi nemogućnost širenja na tržištu te otvaranja novih prilika, navodeći uz ostalo i kako su u Croduxu procijenili da će razvijati druge poslove koji će im omogućiti i jače širenje na tržištu i veće udjele te da će ući i u nove segmente razvoja svog poslovanja."Krovna tvrtka Crodux Plin, pod kojom su bili sada prodani segmenti biznisa, i dalje će postojati, samo što će svoje poslovanje fokusirati na nove poslove.

Radit ćemo na sirovoj nafti, plinskim kondenzatima koji služe za miješanje i poboljšanje sirove nafte, LNG-u, aviobenzinu te prodavati i dalje prirodni plin u Bosni i Hercegovini. Osim toga, još jače ćemo se fokusirati na širenje benzinskih pumpi kojih sada imamo 90-ak diljem Hrvatske", Čermakova je izjava koja se prenosi u tekstu.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.