29.03.2019 07:00
RIJEKA, 28. ožujka 2019. (Hina) – Ukupni dug 3. maja, zbog kojega je blokiran račun tog brodogradilišta, na današnji dan je 92,4 milijuna kuna, od čega je dug za plaće radnika 18,6 milijuna kuna, rečeno je u četvrtak na Trgovačkom sudu u Rijeci, na kojemu je ponovno odgođeno ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka te zakazano za 17. travnja.
Sutkinja Liljana Ugrin ročište je odgodila uz suglasnost predstavnika radnika i Nadzornog odbora 3. maja, Uljanika te privremenog stečajnog upravitelja za 3. maj."Ako Vlada u međuvremenu donese odluku da se neće ići u spašavanje 3. maja, ročište mogu zakazati i telefonom, da ne čekamo 17. travnja", kazala je sutkinja. Kako je navela, obveze za plaće su 18,6 milijuna kuna, nešto manje nego ranije, jer je je dijelu radnika isplaćena razlika plaća za listopad.

Država potražuje 10,8 milijuna kuna, HEP 8,4 milijuna kuna, a ostali dobavljači 54,7 milijuna kuna. U sudnici je iznijeto više prijedloga, za kraće i dulje odgađanje ročišta. Privremeni stečajni upravitelj Zdravko Čupković rekao je da se protivi otvaranju stečaja na današnjem ročištu i predložio da se ročište odgodi za dva tjedna, dok državna tijela ne utvrde mogućnost restrukturiranja hrvatske brodogradnje.

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić rekao je da je protiv stečaja, i zamolio još vremena za osiguranje likvidnosti, kazavši da je 3. maj dio rješenja koje se traži. Rekao je i to da su u tijeku razgovori s mjerodavnim institucijama i da očekuje povratne informacije. Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić, koji je na ročištu bio kao predstavnik 3. maja, tj. kao član Nadzornog odbora 3. maja u kojemu predstavlja radnike, izjavio je nakon ročišta da sada ima dovoljno vremena te je Vladi uputio poziv da danas ili sutra ili u ponedjeljak na hitnoj sjednici donese konačnu odluku što će biti s 3. majem.

"Dovoljno je vremena da sve sagledaju i donesu odluku. Mi radnici 3. maja, kao žrtve u svemu ovome, zahtijevamo da se donese razumna odluka za 3. maj, da opstane. Kao sindikalac, molim Vladu da donese pravednu odluku za 3. maj", rekao je.Na pitanje je li Vlada danas htjela izbjeći odgovornost i na sebe preuzeti odluku o stečaju, Šoljić je rekao da se odluka mogla samo odgoditi, no da se mora donijeti. "Žalosno je da radnici još dva tjedna moraju dolaziti na posao, trošiti svoj i novac supružnika da bi dolazili na posao. Molim Vladu da danas, sutra ili u ponedjeljak donese odluku", kazao je Šoljić.

Na pitanje o navodima u nekim medijima da je i on jedan od osumnjičenika u istrazi u aferi Uljanik, Šoljić je rekao da je nazvao USKOK, u kojemu je bio na raznim razgovorima kao svjedok, te da je to demantirano. Dodao je da je riječ o dezinformaciji, da nije osumnjičenik. Član Sindikalnog odbora Boris Bučanac istaknuo je da nisu zadovoljni s prolongiranjem odluke Vlade, da smatra da je to ravno izdaji, da sve što je Vlada radila nije interesu trećemajaca ni građana Hrvatske.

"Smatram da su sve informacije imali odavno ili su trebali imati, a sve što sada rade trebalo je davno napraviti, proučiti i donijeti odluke. Ovo je sramota za nas, jer se osjećamo kao građani drugog reda, zahvaljujući hrvatskoj Vladi", rekao je Bučanac. Predsjednik Uprave Maksimilijan Percan uhićen je i osumnjičen je s još 11 osoba u aferi Uljanik, pa danas nije mogao doći na ročište.

Prijedlog za otvaranje stečaja nad Brodogradilištem 3. maj, koji je dio Uljanik grupe, krajem prošle godine je podnijela Fina, i to zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana. Tada je bila riječ o iznosu nešto većem od 72 milijuna kuna. U međuvremenu je, pak, iznos blokade rastao pa su podatci od 12. ožujka govorili o dugu od 91 milijuna kuna, od kojih se 18,7 milijuna kuna odnosi na plaće radnika.Ročište o tome hoće li 3.maj u stečaj do sada je već nekoliko puta odgađano. Najprije je bilo zakazano za 6. veljače, ali je odgođeno za 26. veljače, potom za 12. ožujka, a tada za 28. ožujka. I zadnji je put ročište u prethodnom postupku odgođeno s objašnjenjem da će se pričekati dogovor o isplati plaća i nastavku proizvodnje.

Premijer Andrej Plenković danas je kazao da Vlada predloženo restrukturiranje Uljanik grupe ne može podržati jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države i ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradiliša u Puli i Rijeci. Prema ponudi strateškog partnera (Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka), ukupni troškovi restrukturiranja u maksimalističkoj varijanti iznosili bi 10,8 milijardi kuna, a minimalna varijanta bi bila oko 7,5 milijardi kuna.

Plinsko postrojenjeZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak s ciljem povećanja sigurnosti opskrbe plinom, donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, pri čemu ukupna vrijednost ulaganja doseže 180 milijuna eura.

SPLIT, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Storylines residential ships i splitski Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda, vrijednog 1,5 milijardi američkih dolara, priopćeno je iz te kompanije iz Miamija.

ZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Kako bi očuvala proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, tvrtka Dukat podići će, po sedmi put u ovoj godini, otkupnu cijenu mlijeka, pa će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Istraživanje trendova o plaćama i dodatnim naknadama na hrvatskom tržištu, koje je provela tvrtka Manpower, pokazalo je da je većina poslodavaca, 60,5 posto ispitanih, unatoč krizi povećala plaće i naknade u prvom polugodištu, no i da dodatno ne motiviraju zaposlenike transformativnim edukacijama i obukama.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je upozorila na nestabilnu situaciju na tržištu plina i nova poskupljenja, apeliravši na hitnu intervenciju vlade i resornog ministarstva, a u slučaju nepronalaska adekvatnog rješenja, najavila je i prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.