28.03.2019 07:00
ZAGREB, 27. ožujka 2019. (Hina) - Trgovački sud u Osijeku donio je rješenje kojim se istovremeno otvara i zaključuje skraćeni stečajni postupak nad Hrvatskom kršćanskom demokratskom unijom (HKDU), izvanparlamentarnom strankom sa sjedištem u Zagrebu pa bi se nakon pravomoćnosti tog rješenja ta stranka s više od 36.000 kuna utvrđenog duga trebala brisati iz registra političkih stranaka.
Sudsko rješenje uslijedilo je nakon oglasa objavljenog sredinom siječnja kojim su se pozivali zastupnici HKDU da u roku od petnaest dana predaju popis imovina i obaveza te stranke, ali i vjerovnici HKDU-a da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka.Budući da se zastupnici i vjerovnici nisu odazvali u zakonski predviđenim rokovima, sud je zbog nesposobnosti za plaćanje HKDU-a donio odluku o otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka.

Najnovija sudska odluka uslijedila je nakon što je lani u siječnju bio obustavljen postupak za otvaranje skraćenog stečaja nad HKDU što je bio prijedlog Financijske agencije (Fine) i to zbog do tada utvrđenog duga nešto većeg od 13.000 kuna.No, tada su zastupnici te stranke sudu dostavili dokaz da računi HKDU nisu blokirani, a što je sud utvrdio uvidom u potvrdom Fine te je obustavljen prvi postupak otvaranja skraćenog stečaja.

Kako se navodi u registru političkih stranaka, stranka na koju se odnosi ovo sudsko rješenje, upisana je u registar u listopadu 2009., a predsjednik i zastupnik joj je Dean Golubić. Kako njezini članovi ističu HKDU je demokršćanska politička stranka nacionalno i desno usmjerena.

Nastala je krajem 1992. spajanjem Hrvatske demokratske stranke, koja je htjela više naglasiti svoje demokršćanstvo i dijela Hrvatske kršćanske demokratske stranke, koji je htio više naglasiti svoj nacionalizam. Prvi predsjednik bio je Marko Veselica, a naslijedio ga je Anto Kovačević.

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.