21.03.2019 08:30
ZAGREB, 20. ožujka 2019. (Hina) - Predstavnici vladajuće koalicije u srijedu na sastanku u Banskim dvorima nisu donijeli konačnu odluku hoće li Uljanik u proces restrukturiranja ili u stečaj, već bi tu odluku trebali donijeti za nekoliko dana, izjavio je nakon sastanka  predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.
"Nismo donijeli konačnu odluku o tome hoće li se donijeti odluka o procesu restrukturiranja ili stečaju, već smo upoznati sa svim podatcima i ostavili smo si još par dana", rekao je u izjavi novinarima nakon sastanka Bačić. Prenio je kako su na sastanku izneseni podatci po kojima bi troškovi restrukturiranja Uljanika iznosili nešto više od milijardu eura, a troškovi stečaja oko 557 milijuna eura.

"Radi se o tome da se razmišlja što bi za hrvatsku brodogradnju značio stečaj Uljanika. Nije to pitanje samo troška tog procesa, razmišlja se i o daljnjoj sudbini procesa koji je naslonjen na brodogradnju, znanstvenih institucija te djelatnosti oslonjenih na brodogradnju. Zato smo uzeli time-out od nekoliko dana", rekao je Bačić odgovarajući na upit gdje je tu dilema s obzirom na iznijete brojke.Bačić kaže kako je rasprava bila otvorena i u njoj su iznijeta razmišljanja svih članova vladajuće većine, a odluka će se donijeti u idućih par dana i s obzirom na rokove za ročišta u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka.
Naime, ročište u tom postupku nad Brodogradilištem 3. maj je zakazano za 28. ožujka.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat istaknuo je kako su se on i ministar financija Zdravko Marić te timovi dvaju ministarstava složili oko brojki fiksnog dijela troškova i restrukturiranja i stečaja, a razlika je u varijabilnom dijelu. Po riječima ministra Horvata, fiksni iznos troška stečaja iznosi 557,5 milijuna eura, dok je trošak restrukturiranja milijardu i devet milijuna eura, a s Upravom i strateškim partnerom se još pregovara oko iznosa od 296 milijuna kuna. 

"Današnja brojka koja je na stolu, a nije konačna, više nije 1,486 milijardi eura, već je konsenzusom trenutno usuglašena s Upravom i strateškom partnerom milijardu i devet milijuna eura. S tim da se za iznos od 296 milijuna eura još pregovara  i vodi konstruktivan dijalog priznavanja troškova koji su u ponudi navedeni", rekao je Horvat. Dodaje i kako će se s obzirom na time-out od nekoliko dana ti razgovori nastaviti.

"I da li će u konačnici brojka koju ćemo uokviriti u program restrukturiranja biti 713 milijuna, 800 ili 930 milijuna eura to ćemo još vidjeti za nekoliko dana", istaknuo je.Ministar je uvjeren i kako će se u pregovorima sa strateškim partnerom i Upravom Uljanika brojka od milijardu i devet milijuna eura spustiti, "ako ne na 713 milijuna, a onda vrlo brzo onoj koju zagovaramo od 930 milijuna eura". 

Horvat kaže i kako traje intenzivan pregovarački postupak oko cijene završetka jaružara, a koji s obzirom na jamstava može postati opterećenje za proračun od gotovo 130 milijuna eura (zajedno s kamatama). Investirati 18, 22 ili 30 milijuna eura da se on završi i da se anulira pritisak na proračun "mislim da je i poduzetnički i politički opravdano", rekao je.  

Odgovarajući na izravan upit je li kod razgovora o stečaju riječ o stečaju s preustrojem, ministar je rekao kako se nikada nije razgovaralo o stečaju s likvidacijom, već je u tom slučaju krilatica kojom se vode - stečaj s preustrojem.Upitan i za dug dobavljačima koji bi se u restrukturiranju naplatili u stopostotnom iznosu, a u stečaju ne bi dobili ništa, Horvat je podsjetio kako trenutni dug dobavljačima iznosi gotovo 490 milijuna kuna, ali i kako u pregovaračkom postupku to ne bi trebao biti taj iznos već iznos koji će Uprava Uljanika uspjeti ispregovarati s tim dobavljačima. 

Horvat nije želio komentirati novinarsku primjedbu kako se većina koalicijskih partnera prije sastanka izjasnila za stečaj, napominjući i kako partneri kada su izišli iz Vlade "možda nisu tako čvrstog stava".Branko Bačić je, na niz novinarskih upita kakav je njegov osobni stav i bi li Uljanik trebao u stečaj ili restrukturiranje, rekao kako je emotivno vezan uz brodogradnju, u kojoj je na neki način i radio. 

"Nije mi lako donijeti odluku. Hrvatski brod jedan je od najsofisticiranijih hrvatskih proizvoda. Hrvatska brodogradilišta godinama su radila najbolje brodove. I teško je donijeti odluku da se brodogradilišta Uljanik i 3. maj bace u stečaj. Zbog toga sam i sam bio jedan od onih koji je rekao da još jednom, nakon što smo doznali sve podatke i koliki je to budući trošak hrvatskim poreznim obveznicima, pokušamo još jednom proći kroz taj proces i donesemo tu odluku onda kada budemo sigurni da je to jedina ispravna odluka", rekao je Bačić.

Upitan bi li mu bilo prihvatljivije ako se iznos restrukturiranja smanji ako je moguće na 713 milijuna eura, Bačić je poručio kako ga u to mora uvjeriti strateški partner (vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak). "Prije konačne odluke htio bih da me strateški partner uvjeri da se isplati u Hrvatskoj nastaviti dalje brodogradnju", rekao je Bačić, dodajući kako se nada da će do donošenja konačne odluke imati i podatke kako na proces gleda sam strateški partner. 

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.