12.03.2019 08:00
ZAGREB, 11. ožujka 2019. (Hina) - Vlada bi ovaj tjedna trebala donijeti odluku ide li se u restrukturiranje Uljanik grupe ili ne, istaknuto je u ponedjeljak nakon sastanka ministar gospodarstva Darka Horvata, Uprave i sindikata Uljanika te strateškog partnera Tomislava Debeljaka. 
"Samo su dva puta - ili ćemo se odlučiti za restrukturiranje i ovu međufazu financirati kreditom koji u ovom trenutku neće opteretiti državni proračun niti likvidnost strateškog partnera, ili ćemo donijeti odluku da je jedino rješenje stečaj", rekao je ministar Horvat u izjavi novinarima nakon višesatnog sastanka. Strateški partner, Uprava, radnici i sindikati imaju "dobru namjeru da se uđe u proces restrukturiranja", kaže Horvat, koji je na novinarski upit odgovorio kako je i sam za restrukturiranje.

Objašnjava kako je zajednički prijedlog da se ide "prema novom 'rescue aid' kreditu koji će osigurati međufinanciranje, a koji neće optereriti u ovom trenutku ni državni proračun niti likvidnost strateškog partnera". Ističe i kako strateški partner, vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak, ima "dobru želju i namjeru da svojim likvidnim sredstvima od više od 35 milijuna eura participira u stvaranju boljeg i održivijeg Uljanika".

"No, ono što je u ovom trenutku ključna prepreka i meni kao ministru i Vladi - mi u jednom trenutku moramo prihvatiti činjenicu da je minus koji je u poslovanju produciran u proteklih 10, 12 ili 15 godina negdje na razini između 900 milijuna i 1,1 milijardu eura", rekao je.I Horvat navodi da strateški partner inzistira da sve dugove prošlosti država preuzme na sebe, dok ohrabruje činjenica da mu za budućnost Uljanika ne treba niti kuna iz državnog proračuna.

"To će biti rečenice odnosno stav koji ću prenijeti premijeru a nakon toga odluka mora biti politička. Koalicija će donijeti siguran sam u nekoliko sljedećih dana. Bude li ona pozitivna, ići će se na sljedeću sjednicu Vlade s određenim garancijama oko ovog modela. Ako te odluke ne bude, na sljedećoj sjednici Vlade će se dati određena rješenja odnosno odluku bez obzira bila ona pozitivna ili negativna za radnike i sindikate", rekao je Horvat. 

Ministar je najavio i kako će sutra, za kada je zakazano ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad 3. majem, pokušati uvjeriti sutkinju da su se stekli uvjeti da do stečaja ne dođe, a vidjet će se hoće li ona to prihvatiti ili ne. Odgovarajući na niz novinarskih pitanja, Horvat je rekao kako će eventualni stečaj Uljanik grupe državu koštati između 800 i 900 milijuna eura, a za restrukturiranje treba od 860 milijuna do 1,1 milijardu eura. 

Debeljak: Dajemo budućnost, ne bavimo se prošlošću

I vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak ističe kako je razlika između stečaja i restrukturiranja Uljanika "vjerovatno relativno mala, oko milijardu kuna". Debeljak je i nakon današnjeg sastanka ponovio da gubitke iz prošlosti, i po smjernicama Europske unije, trebaju pokriti dioničari i vjerovnici Uljanika, a da kasnije on od države neće tražiti ništa. "Mi kao strateški partner dajemo budućnost, mi se ne bavimo prošlošću", rekao je Debaljak. 

Izrazio je spremnost da pomognu u financiranju dovršetka gradnje brodova, što će povećati likvidnost i pomoći da se smanje gubitci. Brodosplit je ponudu za strateško partnerstvo u Uljanik grupi dao s talijanskim Fincantierijem, a Debeljak poručuje kako je, ako se u Uljaniku odradi ono što je odrađeno u restrukturiranju Brodosplita, računica čista i apsolutno pozitivna.

"Nadamo se da će i država htjeti s nama krenuti u ozdravljenje i pozitivan smjer restrukturiranja", poručio je Debeljak. Po njegovim riječima, plan restrukturiranja Uljanika je u završnoj fazi. Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić sastanak je ocijenio konstruktivnim a posebno ističe zaključak o brzoj akciji. "Htio bih poslati snažnu pozitivnu poruku jer smo dobili uvjerenja da će ovaj tjedna će biti donesena odluka.

Radi se sve u pravcu da se izbjegne insolvencijski postupak. Svojim smo poslovnim planovima dokazali da imamo  opstojnost i budućnost u hrvatskoj brodogradnji. Na temelju toga se ide k tome da se Vladi stavi na razmatranje donošenje odluke o usvajanju 'rescue aida' i izradu plana restrukturiranja", rekao je, poručujući kako je upravo ovaj tjedan tjedan donošenja odluka.

Sindikati: Odluka Vlade početak ili početak kraja

I predstavnici sindikata ističu kako se ovaj tjedna očekuje odluka Vlade ide li se u restrukturiranje ili u stečaj. "Mi definitivno očekujemo da sjednica Vlade, koja bi navodno trebala biti u petak, ima konačnu odluku ide li se u restrukturiranje ili ne ide. Ako se ide, očekujemo da se u idućih nekoliko dana tehnički odradi posao s banka i da prvo radnici dobiju neisplaćene plaće kako bi ostali u brodogradilištima i završavali brodove koji se trebaju završiti", rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSSH) Mladen Novosel, dodajući kako nakon današnjeg sastanka ne može reći kada će radnici dobiti neisplaćene plaće. 

Član Nadzornog odbora Uljanika Samir Hadžić ponovio je kako restruktuiranje Uljanik grupe košta otprilike isto koliko i stečaj. "Odluka Vlade je početak ili početak kraja. Što god odluče vidjet ćemo u petak, ali agonija radnika završava", rekao je Hadžić. 

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.