06.03.2019 07:00
ZAGREB, 5. ožujka 2019. (Hina) - Financijska agencija (Fina) je Trgovačkom sudu u Zagrebu uputila prijedlog za otvaranje stečajnog postupka za RIZ-Odašiljače, izvijestili su iz RIZ-Odašiljača putem Zagrebačke burze.
RIZ-Odašiljači imaju evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, u ukupnom iznosu od 9,1 milijuna kuna, u što su uračunate kamate i naknade Fine za provedbu ovrhe nad novčanim sredstvima, navodi se u prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka koji je objavljen na e-oglasnoj ploči Ministarstva pravosuđa. 

RIZ-Odašiljački jučer su objavili financijsko izvješće za 2018. godinu koje pokazuje da su godinu završili s gubitkom od 9,76 milijuna kuna, dok je gubitak 2017. godine iznosio 4,6 milijuna kuna. Ukupni su prihodi RIZ-Odašiljača u prošloj godini iznosili 41,2 milijuna kuna, a ukupni rashodi 51,05 milijuna kuna. U izvješću se uz ostalo navodi da je u četvrtom kvartalu tvrtka imala poteškoća s likvidnošću zbog prolongiranja isporuka na programu odašiljača, uslijed poteškoća pri nabavci komponenata u rokovima zadanim po projektima.

Po podacima koje je Fini dostavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, RIZ-Odašiljači imaju 107 zaposlenih. Većinski vlasnik RIZ-Odašiljača je država odnosno Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), koji ima 55,05 posto dionica. Dioničari RIZ-Odašiljača su krajem kolovoza prošle godine odlučili napustiti dugogodišnje sjedište i proizvodnu lokaciju u Božidarevićevoj 13 u zagrebačkom Maksimiru te preseliti pogon na novu lokaciju. Uprava RIZ-Odašiljača ovlaštena je pronaći kupca za nekretninu u Zagrebu, Božidarevićeva 13, nedaleko šume Maksimir, kao i novo zemljište.

Nakon što se pronađe kupac za nekretninu u Božidarevićevoj, odnosno pogodno zemljište za preseljenje pogona, uprava je ovlaštena sklopiti kupoprodajne ugovore, odlučila je glavna skupština RIZ-Odašiljača održana krajem kolovoza.  Zbog objave da je Fina uputila Trgovačkom sudu u Zagrebu prijedlog za otvaranje stečaja Zagrebačka je burza nešto poslije 12 sati privremeno obustavila trgovanje dionicama RIZ-Odašiljača, koja traje do kraja današnjeg trgovinskog dana. 

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.