05.03.2019 08:00
ZAGREB, 4. ožujka 2019. (Hina) - Rješenje za Uljanik grupu mora biti održivo i sukladno regulativi Europske unije te mora približiti Uljanik i 3. maj funkcioniranju po tržišnim načelima, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Vlade Andrej Plenković.
Odgovarajući na pitanje novinara je li Vlada bliže dogovoru s vlasnikom Brodosplita Tomislavom Debeljakom o rješavanju situacije u Uljanik grupi, Plenković je na konferenciji u organizaciji Večernjega lista "Hrvatska kakvu trebamo - dvije godine poslije", najavio je niz sastanaka ovoga tjedna i naglasio da se "mora naći rješenje koje je održivo i u skladu s državnim potporama na razini Europske unije".Upitan je li optimist ili pesimist u pogledu Uljanika, odgovorio je da je realist, kao što je bio i lani kad je odlučeno da se Uljaniku pomogne i kad je, kako je kazao, radnicima, upravi, sindikatima i stožeru vrlo otvoreno rekao koje su opcije na stolu", te da je isto to izložio i u 3. maju.

"Ovdje nema nikakvim balona ni iluzionističkih aktivnosti. Ima jedna realnost u kojoj svaka nova transformacija brodogradilišta mora biti bliža funkcioniranju na tržišnim osnovama", rekao je Plenković i dodao da količina državnih potpora iz prethodnog razdoblja više jednostavno nije realna.Upitan hoće li Vlada ispuniti Debeljakov uvjet da podmiri Uljanikove dugove, odgovorio je kako se njegova ponuda analizira.

Ministar gospodarstva Darko Horvat najavio je u petak kako ovaj tjedan s vlasnikom Brodosplita Tomislavom Debeljakom i Upravom Uljanika kreće "analitička rasprava" o modelu i programu restrukturiranja Uljanika, a model koji bude prihvatljiv za državu bit će predstavljen premijeru i Vladi. Horvat je rekao kako će, kada od Debeljaka dobije analizu u što je spreman investirati i na koji način je s državom spreman ući u proces restrukturiranja ili međufinanciranja dok se ne izradi program restrukturiranja, imati potpunu informaciju o modalitetu s kojim će se onda Vlada složiti ili ne. 

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.