01.03.2019 07:45
ZAGREB, 28. veljače 2019. (Hina) - Građevinska kompanija Tehnika u četvrtak je izvijestila da je Trgovački sud u Zagrebu donio rješenje kojim se odbacuje prijedlog Sberbanka za otvaranje stečajnog postupka nad kompanijom.

Sud je odbio otvaranje stečajnog postupka koji je predložio Sberbank u listopadu lani, jer, kako se navodi u obrazloženju, ako je pokrenut predstečajni postupak, do njegova završetka nije dopušteno pokretanje stečajnog postupka.Naime, početkom listopada 2018. kompanija je podnijela Trgovačkom sudu zahtjev za pokretanje predstečajnog postupka zbog aktiviranja bankarskih garancija od strane alžirskog investitora.

"Obzirom da se poslovni računi društva nalaze u blokadi kao posljedica aktiviranja bankarskih garancija od strane alžirskog investitora te slijedom toga aktiviranja sredstava osiguranja od strane banke izdavatelja, onemogućeno je redovno poslovanje društva te je i ostvaren predstečajni razlog iz članka 4. stavka 2 al. 1 stečajnog zakona", poručili su tada iz Tehnike. 

Inače, Tehnika i njezina povezana društva u 2018. zabilježili su gubitak od 294,15 milijuna kuna, što je dvostruko više nego godinu ranije, kada je gubitak iznosio 142,6 milijuna kuna, pokazuje nedavno objavljeno financijsko izvješće.

Iz Tehnike napominju da bi mjere predviđene predstečajnom nagodbom, što uključuje i otpis obveza, ukidanje neprofitabilnih pogona, značajno smanjenje broja neproizvodnih radnika, kao i poboljšanje organizacije radnika, trebale stabilizirati poslovanje te ga vratiti u kakve-takve normalne tokove.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa