27.02.2019 07:00
RIJEKA, 26. veljače 2019. (Hina) - Ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj u utorak je na Trgovačkom sudu u Rijeci odgođeno za 12. ožujka, do kada bi trebalo biti poznato hoće li radnicima tog brodogradlišta biti isplaćene zaostale plaće, a u protivnom je izgledno otvaranje stečaja.
Ako se do 12. ožujka ne riješi pitanje isplate radničkih plaća, onda je izgledan stečaj, a ako se riješe onda postoji prostor za rješenje, kazala je sutkinja Liljana Ugrin.

Prema podacima sa suda, na današnji dan račun 3. maja blokiran je radi dugovanja od 87 milijuna kuna, dok je, primjerice jučer ta blokada bila za oko 76 milijuna kuna. Radnici potražuju 11,9 milijuna kuna za plaće, dobavljači oko 46 milijuna kuna, država oko 21 milijun kuna, a situacija i iznosi mijenjaju se iz dana u dan.

Kako je rečeno u raspravi uoči odluke o odgodi ročišta, najvažnije je riješiti pitanje duga za plaće radnika. Uprava Uljanika trebala bi nastaviti razgovarati s dobavljačima o 'skidanju' blokade s računa 3. maja, a očekuje se i odluka Vlade o potraživanju države.

S odgodom ročišta suglasili su se predstavnici radnika, Uprave Uljanika i 3. maja te predstavnici Strojoprometa, koja je uz Finu, podnijela prijedlog za stečaj. Prvo ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj održano je početkom veljače,  a prethodni postupak za 3. maj predložila je Financijska agencija (Fina), navodeći da 3. maj na 21. prosinca ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, ukupno 72,1 milijuna kuna.

Prema izvješću privremenog stečajnog upravitelja Zdravka Čupkovića s početka veljače, račun 3. maja na dan izrade izvješća neprekidno je bio blokiran 160 dana, ali 3. maj nije insolventan. Blokada računa na 21. prosinca lani bila za obveze od 72,1 milijun kuna, 9. siječnja ove godine za 78,5 milijuna kuna, a 26. siječnja za 107,3 milijuna kuna.

Kratkotrajna imovina iznosi 830,4 milijuna kuna, kratkoročne obveze su 588,4 milijuna kuna, a nedovršena, odnosno proizvodnja u tijeku je vrijedna 447,4 milijuna kuna. Prema izvješću, 3. maj nije prezadužen raspolaže vrijednošću imovine većom od obaveza u sumi od 522,2 milijuna kuna, kao i imovinom dostatnom za podmirenje troškova stečajnog postupka.

Horvat: Potrebna jasna jamstva strateškog partnera da je spreman pratiti restrukturiranje

Odgovarajući ranije danas ispred zgrade Vlade na upite novinara, ministar gospodarstva Darko Horvat je rekao da ne može prejudicirati odluke suda, ali da Vlada pokušava dati relevantne informacije da se "uzme još malo daha i za nekoliko dana ili tjedana odgodi pokretanje bilo kakvih akcija vezanih za stečajne postupke". Horvat kaže i da su u razgovorima s naručiteljem broda iz Jan De Nul grupe i izabranim strateškim partnerom, Brodosplitom i njegovim vlasnikom Tomislavom Debeljakom te je uvjeren da će u sljedećih nekoliko dana donijeti relevantnu odluku odnosno predložiti plan restrukturiranja, ali i da su potrebna "jasna jamstva odnosno verifikacija strateškog partnera da je u ovom trenutku i kreditno i financijski spreman pratiti restrukturiranje". 

"U ovom trenutku ključno - ima li strateški partner mogućnost, pitanje je potpuno isto kakve smo postavljali bivšem strateškom partneru. Ako je taj verifikator jasan, onda će biti dobrih vijesti, ako nije bojim se da onda spasa jednostavno biti neće", rekao je Horvat.

Na pitanje ima li strateški partner neki rok da pokaže ima li taj financijski kapacitet ili ne, Horvat je rekao da su takvu odluku pred strateškog partnera stavili prije nekoliko dana. Siguran sam da je ovaj tjedan dovoljan rok da bi se strateški partner jasno odredio želi li i može li, a nakon toga slijedi reakcija države, poručio je. 

Odgovarajući ranije danas ispred zgrade Vlade na upite novinara, ministar gospodarstva Darko Horvat je rekao da ne može prejudicirati odluke suda, ali da Vlada pokušava dati relevantne informacije da se "uzme još malo daha i za nekoliko dana ili tjedana odgodi pokretanje bilo kakvih akcija vezanih za stečajne postupke".

Horvat kaže i da su u razgovorima s naručiteljem broda iz Jan De Nul grupe i izabranim strateškim partnerom, Brodosplitom i njegovim vlasnikom Tomislavom Debeljakom te je uvjeren da će u sljedećih nekoliko dana donijeti relevantnu odluku odnosno predložiti plan restrukturiranja, ali i da su potrebna "jasna jamstva odnosno verifikacija strateškog partnera da je u ovom trenutku i kreditno i financijski spreman pratiti restrukturiranje". 

"U ovom trenutku ključno - ima li strateški partner mogućnost, pitanje je potpuno isto kakve smo postavljali bivšem strateškom partneru. Ako je taj verifikator jasan, onda će biti dobrih vijesti, ako nije bojim se da onda spasa jednostavno biti neće", rekao je Horvat.

Na pitanje ima li strateški partner neki rok da pokaže ima li taj financijski kapacitet ili ne, Horvat je rekao da su takvu odluku pred strateškog partnera stavili prije nekoliko dana. Siguran sam da je ovaj tjedan dovoljan rok da bi se strateški partner jasno odredio želi li i može li, a nakon toga slijedi reakcija države, poručio je. 

AUTOWASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa

HONG KONG, 26. svibnja 2022. - Grupa Lenovo ostvarila je rekordne rezultate u poslovnoj 2022. godini, zahvaljujući snažnom rastu prihoda u svim poslovnim sektorima i dobiti, usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, objavila je kompanija u četvrtak. 

LONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila.