22.02.2019 08:00
LONDON, 21. veljače 2019. (Hina/Reuters) - Tvorničke aktivnosti u eurozoni u veljači su pale, pritisnute ponovnim padom industrijskih aktivnosti u Njemačkoj, vodećem europskom gospodarstvu, u kontekstu trgovinskih napetosti i problema u automobilskom sektoru zbog njegove prilagodbe novim standardima, pokazalo je u četvrtak izvješće londonskog Markita. 
Premda je pad tvorničkih aktivnosti u eurozoni neutraliziran daleko snažnijim od očekivanja ubrzanjem aktivnosti u uslužnom sektoru  – zbog čega je rast aktivnosti u privatnom sektoru u cjelini blago ojačao - takva će vijest vjerojatno zabrinuti političare, budući da tvornice također pokreću dominantnu uslužnu industriju toga bloka. 

Preliminarni ukupni indeks menadžera nabave (PMI), koji objavljuje londonska istraživačka tvrtka Markit, u eurozoni je u veljači porastao na 51,4 boda, s 51 boda u siječnju. Vrijednost mu je veća i od 51,1 boda koliko su u prosjeku očekivali ekonomisti koji su sudjelovali u Reutersovoj anketi, no drži se i dalje ispod razina na kojima se uglavnom kretao u protekle četiri godine.

“Gospodarstvo eurozone u veljači je ostalo blizu stagnacije. Opća je slika da je poslovno ozračje ostalo prigušeno u odnosu na ono kakvom smo svjedočili u većem dijelu prošle godine", rekao je Chris Williamson, glavni ekonomist u Markitu. Williamson je dodao da takvi rezultati upućuju na rast gospodarstva eurozone od svega 0,1 posto u prvom tromjesečju ove godine.

U najnovijm procjenama ekonomisti iz Reutersove ankete u prosjeku su predviđali rast od 0,4 posto. Preliminarni indeks PMI za proizvodni sektor, koji je sastavnica ukupnog indeksa, spustio se na 49,2 boda, s konačnih 50,5 bodova u siječnju, pa je sada na najnižim razinama od svibnja 2013. godine. Ekonomisti koji su sudjelovali u anketi Reutersa predviđali su njegov blaži pad, na 50,3 boda. Time je taj indeks zaronio daleko ispod razine od 50 bodova koja dijeli rast od pada aktivnosti.

Podindeks novih narudžbi u eurozoni u veljači je pao na 46,2 boda, najniže razine u gotovo šest godina. U siječnju je iznosio 47,8 bodova, pokazalo je izvješće Markita. Njemački golemi sektor proizvodnje drugi mjesec bilježi pad, u kontekstu skorog odlaska Britanije iz Europske unije te i dalje prisutne neizvjesnosti oko američko-kineskog trgovinskog rata i novih standarda o emisijama štetnih plinova koji još utječu na proizvođače automobile.

“Proizvodni sektor prednjači po slabosti. S obzirom da se stanje u knjigama tvorničkih narudžbi pogoršava većom dinamikom, stopa pada u sektoru proizvodnje roba vjerojatno će se pogoršati u idućim mjesecima", smatra Williamson.

S druge strane, preliminarni indeks PMI za uslužni sektor eurozone skočio je na 52,3 boda u veljači, s 51,2 boda u mjesecu ranije, u kontekstu jačanja potražnje za uslugama duž cijele eurozone. Ekonomisti iz Reutersove ankete u prosjeku su predviđali blagi porast, na 51,4 boda. To je pomoglo jačanju optimizma, pri čemu je indeks očekivanja u kompanijama poskočio na 61,6 bodova, najviše razine u četiri godine, sa siječanjskih 60,5 bodova. Tvrke su također ubrzale zapošljavanje, pokazuje izvješće Markita.

Plinsko postrojenjeZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak s ciljem povećanja sigurnosti opskrbe plinom, donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, pri čemu ukupna vrijednost ulaganja doseže 180 milijuna eura.

SPLIT, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Storylines residential ships i splitski Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda, vrijednog 1,5 milijardi američkih dolara, priopćeno je iz te kompanije iz Miamija.

ZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Kako bi očuvala proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, tvrtka Dukat podići će, po sedmi put u ovoj godini, otkupnu cijenu mlijeka, pa će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Istraživanje trendova o plaćama i dodatnim naknadama na hrvatskom tržištu, koje je provela tvrtka Manpower, pokazalo je da je većina poslodavaca, 60,5 posto ispitanih, unatoč krizi povećala plaće i naknade u prvom polugodištu, no i da dodatno ne motiviraju zaposlenike transformativnim edukacijama i obukama.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je upozorila na nestabilnu situaciju na tržištu plina i nova poskupljenja, apeliravši na hitnu intervenciju vlade i resornog ministarstva, a u slučaju nepronalaska adekvatnog rješenja, najavila je i prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.