11.02.2019 07:00
ZAGREB, 8. veljače 2019. (Hina) - Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izrazio je u petak nadu da će u pregovorima Vlada i DIV Tomislava Debeljaka s partnerima uspjeti pronaći rješenje koje će spasiti i osigurati dugoročnu održivost brodogradilišta Uljanik i 3. maj i konkurentnost na međunarodnom tržištu.
"Vlada i resorno ministarstvo uložili su velike napore da se taj proces povede u pozitivnom smjeru. Na žalost, brodogradilišta već više desetljeća generiraju ogromne gubitke, riječ je o desecima milijardi koje su otišle na subvencije, ali to se na kraju nije pokazalo dobrim. Sada se javio Debeljakov DIV, zajedno s Fincantierijem kao partnerom u pokušaju izlaska iz krize Uljanika i 3. maja", izjavio je Jandroković novinarima.

Razumljivo da Debeljak ne želi rješavati ranije dugoveSvi bismo voljeli da se nađe rješenje koje će osigurati dugoročnu održivost brodogradilišta, konkurentnost na međunarodnom tržištu, da više ne generira gubitke i da, osim jamstava koje je država preuzela u prošlom razdoblju, više nema nikakvog troška za naše porezne obveznike, poručio je Jandroković.

Ocijenio je potpuno razumljivim Debeljakovo stajalište da nije spreman financijski rješavati ono što se ranije događalo, nego ono što će biti u budućnosti."On ne može odgovarati za ono što se događalo ranije. Država je dala jamstva, iza njih stoji i mora ih pokriti, a kakav će biti konačni aranžman riješit će se kroz pregovore. Normalno je da Debeljak i partneri daju svoja privatna sredstva i vodit će računa o svakoj kuni, što je logičan zahtjev s njegove strane, ali će i država štititi svoj interes“, kazao je Jandroković.

Očito je da za hrvatska brodogradilišta postoji interes jer se javilo više zainteresiranih kompanija koje vide perspektivu u njima. Dakle, postoji razlog za optimizam i nadam se da su ta očekivanja realna, vjeruje Jandroković.Istaknuo je kako nije realno da porezni obvezni obveznici plate trošak restrukturiranja od deset milijardi kuna. "Porezni obveznici su kroz jamstva koje je država izdavala u proteklih više od 20 godina već preuzeli značajne obaveze, a kakav će biti konačni ishod pregovora, ostavimo resornom ministru, upravama brodogradilišta i potencijalnim strateškim partnerima", dodao je.

stanoviZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Zbog uvođenja obveze ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade, ionako visoka cijena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti, potvrđeno je iz više izvora u graditeljskoj branši, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Otvoren je predstečajni postupak za Brodosplit d.d., potvrđeno je Hini u petak iz te kompanije. 

ZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Crikvenička hotelijerska tvrtka Jadran očekuje ove sezone nastavak dobrih poslovnih rezultata, čemu će pridonijeti i ostvarenje investicijskih zahvata početih prije pandemije, ističe član Uprave Jadrana Ivan Safundžić, koji će s članom Uprave Miroslavom Pelkom voditi tu tvrtku nakon odlaska predsjednika Gorana Fabrisa. 

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.