08.02.2019 07:00
ZAGREB, 7. veljače 2019. (Hina) - Izvanredna uprava Agrokora u četvrtak je kazala da će uskoro biti objavljen datum početka implementacije nagodbe, nakon čega će biti refinanciran roll-up kredit, za kojeg ministar gospodarstva Darko Horvat kaže da je "dosta veliki uteg samom financiranju i oživljavanju Agrokora".
“Agrokor radi na završetku svih radnji potrebnih za implementaciju nagodbe, uskoro će biti objavljen datum početka implementacije nagodbe s kojim nova grupa počinje s radom i nakon toga će biti refinanciran SPFA. Drugih komentara na ovu temu Agrokor nema,” odgovoreno je iz Agrokora na upit Hine.

Jutarnji list danas piše da je američki investicijski fond HPS Investment Partners sa sjedištem u New Yorku zainteresiran za sudjelovanje u refinanciranju roll-up kredita Agrokora vrijednog 1,1 milijardi eura i već je u pregovorima s izvanrednom upravom koncerna. Taj list navodi i da prema nekim informacijama HPS želi sudjelovati u vlasničkom restrukturiranju Agrokora.Ministar Horvat uoči sjednice Vlade kazao je da nema relevantne informacije o tome te najavio da će nakon sjednice imati kratki sastanak s izvanrednim povjerenikom za Agrokor Fabrisom Peruškom.

"Ono što ja znam je da se izvanredna Uprava u ovom trenutku intenzivno zalaže za refinanciranje predmetnog roll-up kredita, koji u ovom trenutku je dosta veliki uteg samom financiranju i oživljavanju Agrokora. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti u nekoliko sljedećih mjeseci. Tko će biti i na kakav način će bit odabran, siguran sam da će vam kolega Peruško pravovremeno dati sve relevantne informacije”, rekao je Horvat.

Sberbank: Dospjeli dug porastao zbog "restrukturiranja velikog trgovačkog lanca"

Iznos dospjelog neplaćenog duga prema Sberbanku povećan je u siječnju ove godine za 73 milijarde rubalja (oko 7,25 milijardi kuna), pokazuju izvještaji te kreditne institucije za prošli mjesec, a ta najveća ruska državna banka priopćila da je razlog njegova rasta restrukturiranje velikog međunarodnog trgovačkog lanca, što ruski mediji povezuju s Agrokorom.

Prema Sberbankovu priopćenju za medije, jedan od čimbenika koji je utjecao na rast zakašnjelih plaćanja je "postupak planiranog restrukturiranja duga velikog međunarodnog trgovca na malo" te je taj rast u tom smislu privremen.“Taj postupak je sada u fazi provedbe, ranije smo objavili njegove parametre. Taj proces je prilično dugotrajan. U tom smislu, rast iznosa dospjelog duga doista je posljedica činjenice da smo u određenoj fazi završetka tog restrukturiranja. Ne možemo reći da je to restrukturiranje dovršeno. U javnom prostoru ne možemo otkriti ime (tvrtke) bez pristanka druge strane, pa smo odabrali ovaj obrazac kako bismo razumjeli o kome govorimo ”, objasnili su predstavnici banke.

Inače, ruski Sberbank, ključni dioničar u Agrokoru s 39,2 posto udjela, započeo je početkom prosinca primati ponude za prodaju svog udjela u tom koncernu koji izlazi iz dužničke krize. Kako je tada rekao za Reuters savjetnik predsjednika Uprave Sberbanka Maksim Poletaev, Sberbanku su počele stizati ponude za kupnju udjela u Agrokoru od raznih fondova, od SAD-a i Kanade do Velike Britanije."Sve ovisi o cijeni, za sada proučavamo te prijedloge", izjavio je tada Poletaev. Dodao je da Sberbank razgovara i s brojnim investitorima o njihovom sudjelovanju u refinanciranju roll-upa.

Roll-up iznosi 1,1 milijardu eura a u njegovom osiguravanju sudjelovali su i Knightead, druga po veličini ruska državna banka VTB i talijanski Unicredit i dr. Poletaev je rekao da će kamata na taj kredit, počevši od siječnja, iznositi 10 posto godišnje."Zamjena tog zajma s nekim drugim je zadatak u nekoliko idućih mjeseci. Aktivno radimo na tome i primili smo nekoliko prijedloga", izjavio je tada Poletaev, dodavši da Sberbank i VTB neće sudjelovati u novim zajmovima kompaniji, jer su, kako je rekao "dali već dosta novca".   

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.