08.02.2019 07:00
ZAGREB, 7. veljače 2019. (Hina) - Izvanredna uprava Agrokora u četvrtak je kazala da će uskoro biti objavljen datum početka implementacije nagodbe, nakon čega će biti refinanciran roll-up kredit, za kojeg ministar gospodarstva Darko Horvat kaže da je "dosta veliki uteg samom financiranju i oživljavanju Agrokora".
“Agrokor radi na završetku svih radnji potrebnih za implementaciju nagodbe, uskoro će biti objavljen datum početka implementacije nagodbe s kojim nova grupa počinje s radom i nakon toga će biti refinanciran SPFA. Drugih komentara na ovu temu Agrokor nema,” odgovoreno je iz Agrokora na upit Hine.

Jutarnji list danas piše da je američki investicijski fond HPS Investment Partners sa sjedištem u New Yorku zainteresiran za sudjelovanje u refinanciranju roll-up kredita Agrokora vrijednog 1,1 milijardi eura i već je u pregovorima s izvanrednom upravom koncerna. Taj list navodi i da prema nekim informacijama HPS želi sudjelovati u vlasničkom restrukturiranju Agrokora.Ministar Horvat uoči sjednice Vlade kazao je da nema relevantne informacije o tome te najavio da će nakon sjednice imati kratki sastanak s izvanrednim povjerenikom za Agrokor Fabrisom Peruškom.

"Ono što ja znam je da se izvanredna Uprava u ovom trenutku intenzivno zalaže za refinanciranje predmetnog roll-up kredita, koji u ovom trenutku je dosta veliki uteg samom financiranju i oživljavanju Agrokora. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti u nekoliko sljedećih mjeseci. Tko će biti i na kakav način će bit odabran, siguran sam da će vam kolega Peruško pravovremeno dati sve relevantne informacije”, rekao je Horvat.

Sberbank: Dospjeli dug porastao zbog "restrukturiranja velikog trgovačkog lanca"

Iznos dospjelog neplaćenog duga prema Sberbanku povećan je u siječnju ove godine za 73 milijarde rubalja (oko 7,25 milijardi kuna), pokazuju izvještaji te kreditne institucije za prošli mjesec, a ta najveća ruska državna banka priopćila da je razlog njegova rasta restrukturiranje velikog međunarodnog trgovačkog lanca, što ruski mediji povezuju s Agrokorom.

Prema Sberbankovu priopćenju za medije, jedan od čimbenika koji je utjecao na rast zakašnjelih plaćanja je "postupak planiranog restrukturiranja duga velikog međunarodnog trgovca na malo" te je taj rast u tom smislu privremen.“Taj postupak je sada u fazi provedbe, ranije smo objavili njegove parametre. Taj proces je prilično dugotrajan. U tom smislu, rast iznosa dospjelog duga doista je posljedica činjenice da smo u određenoj fazi završetka tog restrukturiranja. Ne možemo reći da je to restrukturiranje dovršeno. U javnom prostoru ne možemo otkriti ime (tvrtke) bez pristanka druge strane, pa smo odabrali ovaj obrazac kako bismo razumjeli o kome govorimo ”, objasnili su predstavnici banke.

Inače, ruski Sberbank, ključni dioničar u Agrokoru s 39,2 posto udjela, započeo je početkom prosinca primati ponude za prodaju svog udjela u tom koncernu koji izlazi iz dužničke krize. Kako je tada rekao za Reuters savjetnik predsjednika Uprave Sberbanka Maksim Poletaev, Sberbanku su počele stizati ponude za kupnju udjela u Agrokoru od raznih fondova, od SAD-a i Kanade do Velike Britanije."Sve ovisi o cijeni, za sada proučavamo te prijedloge", izjavio je tada Poletaev. Dodao je da Sberbank razgovara i s brojnim investitorima o njihovom sudjelovanju u refinanciranju roll-upa.

Roll-up iznosi 1,1 milijardu eura a u njegovom osiguravanju sudjelovali su i Knightead, druga po veličini ruska državna banka VTB i talijanski Unicredit i dr. Poletaev je rekao da će kamata na taj kredit, počevši od siječnja, iznositi 10 posto godišnje."Zamjena tog zajma s nekim drugim je zadatak u nekoliko idućih mjeseci. Aktivno radimo na tome i primili smo nekoliko prijedloga", izjavio je tada Poletaev, dodavši da Sberbank i VTB neće sudjelovati u novim zajmovima kompaniji, jer su, kako je rekao "dali već dosta novca".   

STRATEGYKANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Trgovački maloprodajni lanac Studenac preuzeo je trgovački lanac Duravit Trgovina, koji posluje u 13 maloprodajnih objekata na području Pule i okolice te zapošljava više od 40 zaposlenika, izvijestili su u četvrtak iz Studenca. 

SEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.