29.01.2019 07:20
ZAGREB, 28. siječnja 2019. (Hina) - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Europski investicijski fond (EIF) potpisali su u ponedjeljak ugovor vrijedan 70 milijuna eura, kojem je cilj potaknuti razvoj ulaganja u mala i srednja te srednje kapitalizirana poduzeća.
Okvirni ugovor o nalogu za nacionalne razvojne institucije (NPI Mandate Framework Agreement) su na svečanosti u HBOR-u potpisali izvršni direktor EIF-a Pier Luigi Gilibert, a u ime HBOR-a predsjednica Uprave Tamara Perko i član Uprave Hrvoje Čuvalo.

Potpisivanjem je pokrenuta inicijativa CROGIP - Croatian Growth Investment Programme, odnosno Hrvatski program za rast ulaganja, kojim će se potaknuti ulaganja od najmanje 70 milijuna eura.Kako je izvijestila Perko, ugovor kojemu je cilj razvijanje tržišta rizičnog kapitala u Hrvatskoj, predviđa zajedničko ulaganje HBOR-a i EIF-a, pri čemu će svaka institucija sudjelovati s 35 milijuna eura.

EIF će birati društvo za upravljanje tim fondovima rizičnog kapitala pri čemu HBOR nema upliva u izbor, no EIF će uvažiti HBOR-ove postavljene investicijske parametre. HBOR-ovi kriteriji apostrofiraju da investicijska strategija fonda mora biti da se minimalno 70 posto sredstava ulaže u društva koja su osnovana u Hrvatskoj, koja u njoj obavljaju najveći dio poslovanja, i/ili da tu planiraju dugoročno ulaganje te da zapošljavaju lokalno stanovništvo, navodi Perko.

"U ovom procesu EIF vodi glavnu riječ, a oni posjeduju znanje i potrebno iskustvo, s obzirom da su dosad uložili u više od 600 ovakvih fondova", poručuje Perko, koja očekuje da će konačan proizvod biti na tržištu do kraja ove godine.Napominje da su sredstva namijenjena samo za mala i srednja te srednje kapitalizirana poduzeća, odnosno poduzetnike do tri tisuće zaposlenih.

Također, ističe da ovaj proizvod nije namijenjen za startupove, za koje je predviđen "venture capital" fond, dok je ovaj "equity" fond za poduzeća koja su već prošla inicijalnu fazu razvoja.Perko navodi i da je osnivanje i ulaganje u ovakvu vrstu instrumenta logičan sljedeći korak, s obzirom da dolazi u razdoblju kada su FGS-ovi, to jest otvoreni investicijski fondovi rizičnog kapitala s privatnom ponudom, u koje je HBOR prvotno ulagao i koji su bili prvi takvi fondovi na hrvatskom tržištu, pri kraju svog ulaganja.

Putem FGS-ova u hrvatska poduzeća se uložilo oko 150 milijuna eura, što je omogućilo zadržavanje oko 5.500 radnih mjesta te osnivanje oko 500 novih radnih mjesta, navela je Perko. Izvršni direktor EIF-a Pier Luigi Gilibert je poručio da će ovaj sporazum pružiti potporu razvoju održivog tržišta vlasničkog kapitala u Hrvatskoj te privlačenju privatnih ulagača na hrvatsko tržište, na način da se i nacionalnim kao i međunarodnim upraviteljima fondova olakša pronalaženje malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća.

Investicijski program razvijen je uz potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) koji predstavlja srž Plana ulaganja za Europu, tzv. Junckerovog plana.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.