29.01.2019 07:20
ZAGREB, 28. siječnja 2019. (Hina) - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Europski investicijski fond (EIF) potpisali su u ponedjeljak ugovor vrijedan 70 milijuna eura, kojem je cilj potaknuti razvoj ulaganja u mala i srednja te srednje kapitalizirana poduzeća.
Okvirni ugovor o nalogu za nacionalne razvojne institucije (NPI Mandate Framework Agreement) su na svečanosti u HBOR-u potpisali izvršni direktor EIF-a Pier Luigi Gilibert, a u ime HBOR-a predsjednica Uprave Tamara Perko i član Uprave Hrvoje Čuvalo.

Potpisivanjem je pokrenuta inicijativa CROGIP - Croatian Growth Investment Programme, odnosno Hrvatski program za rast ulaganja, kojim će se potaknuti ulaganja od najmanje 70 milijuna eura.Kako je izvijestila Perko, ugovor kojemu je cilj razvijanje tržišta rizičnog kapitala u Hrvatskoj, predviđa zajedničko ulaganje HBOR-a i EIF-a, pri čemu će svaka institucija sudjelovati s 35 milijuna eura.

EIF će birati društvo za upravljanje tim fondovima rizičnog kapitala pri čemu HBOR nema upliva u izbor, no EIF će uvažiti HBOR-ove postavljene investicijske parametre. HBOR-ovi kriteriji apostrofiraju da investicijska strategija fonda mora biti da se minimalno 70 posto sredstava ulaže u društva koja su osnovana u Hrvatskoj, koja u njoj obavljaju najveći dio poslovanja, i/ili da tu planiraju dugoročno ulaganje te da zapošljavaju lokalno stanovništvo, navodi Perko.

"U ovom procesu EIF vodi glavnu riječ, a oni posjeduju znanje i potrebno iskustvo, s obzirom da su dosad uložili u više od 600 ovakvih fondova", poručuje Perko, koja očekuje da će konačan proizvod biti na tržištu do kraja ove godine.Napominje da su sredstva namijenjena samo za mala i srednja te srednje kapitalizirana poduzeća, odnosno poduzetnike do tri tisuće zaposlenih.

Također, ističe da ovaj proizvod nije namijenjen za startupove, za koje je predviđen "venture capital" fond, dok je ovaj "equity" fond za poduzeća koja su već prošla inicijalnu fazu razvoja.Perko navodi i da je osnivanje i ulaganje u ovakvu vrstu instrumenta logičan sljedeći korak, s obzirom da dolazi u razdoblju kada su FGS-ovi, to jest otvoreni investicijski fondovi rizičnog kapitala s privatnom ponudom, u koje je HBOR prvotno ulagao i koji su bili prvi takvi fondovi na hrvatskom tržištu, pri kraju svog ulaganja.

Putem FGS-ova u hrvatska poduzeća se uložilo oko 150 milijuna eura, što je omogućilo zadržavanje oko 5.500 radnih mjesta te osnivanje oko 500 novih radnih mjesta, navela je Perko. Izvršni direktor EIF-a Pier Luigi Gilibert je poručio da će ovaj sporazum pružiti potporu razvoju održivog tržišta vlasničkog kapitala u Hrvatskoj te privlačenju privatnih ulagača na hrvatsko tržište, na način da se i nacionalnim kao i međunarodnim upraviteljima fondova olakša pronalaženje malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća.

Investicijski program razvijen je uz potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) koji predstavlja srž Plana ulaganja za Europu, tzv. Junckerovog plana.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.