08.01.2019 07:00
RIJEKA, 7. siječnja 2019 (Hina) - Privremeni stečajni upravitelj 3. maja Zdravko Čupković u ponedjeljak je prvi put u tom svojstvu boravio u riječkom brodogradilištu, gdje je razgovarao s direktorom Maksimilijanom Percanom.
Nakon sastanka Čupković je izjavio da je s Percanom utvrdio što je sve potrebno za pripremu izvješća Trgovačkom sudu u sklopu predstečajnog postupka. "Prema Stečajnom zakonu, osnovni zadatak privremenog stečajnog upravitelja je utvrditi je li društvo insolventno i prezaduženo te očekujem da će mi u sljedećih osam do 10 dana pripremiti sve što sam tražio", rekao je Čupković.

Dometnuo je kako se to odnosi na popis imovine s vlasničkim listovima, pokretnina, prava, nematerijalne imovine, ugovora o pozajmicama i poslovnoj suradnji, započetim poslovima, broju zaposlenika i njihovoj stručnoj spremi i drugome.Rekao je da u imovinu ulazi sve što je stajalo u bilanci 31. prosinca prošle godine.

Po njegovoj ocjeni, predviđenih 15 dana relativno je kratak rok za pripremu izvješća, ali nada se da će u tome uspjeti. "Postoje prilično ažurni podaci, već pripremani za data room odnosno potencijalne strateške partnere", rekao je.Na pitanje novinara gleda li direktor 3. maja trenutno stanje kao uvod u stečaj, Čupković je rekao da direktor to ne vidi kao stečaj i da se ne predaje. 

"Zadatak nam je u prethodnom postupku prije stečaja vidjeti ima li 3. maj dovoljno kapaciteta, snage i energije strateškom partneru ponuditi mogućnosti nastavka poslovanja uz uneseni svježi kapital", rekao je Čupković. Zdravko Čupković je imenovan privremenim stečajnim upraviteljem 4. siječnja. Istoga dana pokrenut je predstečajni postupak.

Ročište na kojem će se odlučivati o prijedlogu za otvaranje stečaja zakazano je za 6. veljače. U 3. maj su se u ponedjeljak nakon dva tjedna kolektivnog godišnjeg odmora vratili radnici, ali za njih nema posla ni materijala s kojim bi radili.

STRATEGYKANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Trgovački maloprodajni lanac Studenac preuzeo je trgovački lanac Duravit Trgovina, koji posluje u 13 maloprodajnih objekata na području Pule i okolice te zapošljava više od 40 zaposlenika, izvijestili su u četvrtak iz Studenca. 

SEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.