24.12.2018 10:17
ZAGREB, 24. prosinca 2018. (Hina) - U trećem tromjesečju broj zaposlenih u Hrvatskoj porastao je za 0,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na njih 1,689 milijuna, dok je broj nezaposlenih pao za 19,9 posto, na 133 tisuće, najnižu razinu od kada su dostupni podaci, navodi se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Zahvaljujući tome, stopa nezaposlenosti pala je na godišnjoj razini za 1,7 postotnih bodova, na 7,3 posto, najnižu razinu od trećeg tromjesečja 2008., navodi se u osvrtu analitičara RBA na nedavno objavljene podatke Državnog zavoda za statistiku (DZS).Prema tom izvješću o kretanju aktivnog stanovništva, temeljenom na Anketi o radnoj snazi, broj aktivnog stanovništva iznosio je u trećem tromjesečju 1,822 milijuna.„Na tromjesečnoj razini broj aktivnog stanovništva je viši za 14 tisuća, odnosno 0,8 posto, dok je na godišnjoj razini broj aktivnih stanovnika niži za 27 tisuća ili 1,5 posto”, navodi se u analizi, objavljenoj u ponedjeljak.

Objašnjava se da je porast aktivnog stanovništva u trećem tromjesečju u odnosu na drugo posljedica rasta broja zaposlenih, za 18 tisuća, a pada broja nezaposlenih, za 3 tisuće, što je u velikoj mjeri posljedica rasta zapošljavanja tijekom središnje turističke sezone. Podaci DZS-a također pokazuju da je broj neaktivnog stanovništva u trećem tromjesečju iznosio 1,707 milijuna. „Na tromjesečnoj razini broj neaktivnih stanovnika zabilježio je pad za 18 tisuća ili 1 posto, dok je na godišnjoj razini zabilježen rast od 12 tisuća ili 0,7 posto. Zbog toga se radno sposobno stanovništvo spustilo na nove rekordno niske razine (3,529 milijuna), potvrdivši kontinuirano opadanje koje datira još od 2009.”, navode analitičari RBA.

Dodaju i to da je u odnosu na drugo tromjesečje 2018., broj radno sposobnih niži za 4 tisuće, dok je na godišnjoj razini zabilježen pad za 15 tisuća ili 0,4 posto. Stopa aktivnosti je u trećem tromjesečju iznosila 51,6 posto.„Ostaje činjenica da su na hrvatskom tržištu rada i dalje prisutne strukturne slabosti, poput neusklađenosti ponude i potražnje za radnom snagom, niske zaposlenosti te pojačanog migracijskog odljeva mladog radno sposobnog stanovništva”, navode analitičari RBA. Stoga procjenjuju da će i posljednje ovogodišnje tromjesečje vjerojatno potvrditi nastavak duboko ukorijenjenih strukturnih problema na domaćem tržištu rada uz uobičajeno sezonsko povećanje broja nezaposlenih osoba.

AUTOWASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa

HONG KONG, 26. svibnja 2022. - Grupa Lenovo ostvarila je rekordne rezultate u poslovnoj 2022. godini, zahvaljujući snažnom rastu prihoda u svim poslovnim sektorima i dobiti, usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, objavila je kompanija u četvrtak. 

LONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila.