21.12.2018 10:00
LONDON, 20. prosinca 2018. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 55 dolara, prateći silaznu putanju tržišta dionica, pri čemu trgovce zabrinjava potražnja s obzirom na najavljeno kontinuirano zaoštravanje američke monetarne politike unatoč posustajanju gospodarskih aktivnosti.
Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u minusu 1,80 dolara i iznosila je 55,44 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,57 dolara nižoj cijeni, od 46,60 dolara. Tržišta nafte uzdrmao je pad tržišta dionica nakon što je američka središnja banka u srijedu ponovo povisila ključne kamatne stope i potvrdila većinu smjernica o njihovom daljnjem povećanju u iduće dvije godine.

Time je Fed prigušio očekivanja tržišta o blažoj monetarnoj politici koja bi poduprla rast gospodarstva."Cijene nafte ponovo su zahvaćene vrtlogom prodaja budući da su se trgovci poveli za prodajama na globalnim tržištima dionica", konstatira Stephen Brennock iz londonske brokerske kuće PVM Oil. Najavljeno zaoštravanje američke monetarne politike potpirilo je zabrinutost za potražnju s obzirom na posustajanje gospodarskih aktivnosti u okruženju trgovinskih sukoba i Brexita. Trgovce muči i prekomjerna opskrba, na što upćuje i visoka razina proizvodnje u SAD-u, Rusiji i Saudijskoj Arabiji.

Kako bi poduprli cijene, vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom dogovorili su smanjenje proizvodnje za ukupno 1,2 milijuna barela počevši od početka iduće godine. Saudijski ministar za naftu Khalid al-Falih očekuje da će se globalne zalihe nafte smanjiti do kraja prvog tromjesečja iduće godine. Dodaje ipak da je tržište i dalje ranjivo na političke i ekonomske faktore i na špekulacije.

OPEC će objaviti tablicu s detaljima dobrovoljnih kvota smanjenja proizvodnje zemalja-članica i saveznica poput Rusije kako bi se poduprle cijene nafte, najavio je glavni tajnik kartela Mohammad Barkindo u pismu u koje je Reuters danas dobio uvid.Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 55,13 dolara, što znači da je bila 95 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.