21.12.2018 10:00
LONDON, 20. prosinca 2018. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 55 dolara, prateći silaznu putanju tržišta dionica, pri čemu trgovce zabrinjava potražnja s obzirom na najavljeno kontinuirano zaoštravanje američke monetarne politike unatoč posustajanju gospodarskih aktivnosti.
Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u minusu 1,80 dolara i iznosila je 55,44 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,57 dolara nižoj cijeni, od 46,60 dolara. Tržišta nafte uzdrmao je pad tržišta dionica nakon što je američka središnja banka u srijedu ponovo povisila ključne kamatne stope i potvrdila većinu smjernica o njihovom daljnjem povećanju u iduće dvije godine.

Time je Fed prigušio očekivanja tržišta o blažoj monetarnoj politici koja bi poduprla rast gospodarstva."Cijene nafte ponovo su zahvaćene vrtlogom prodaja budući da su se trgovci poveli za prodajama na globalnim tržištima dionica", konstatira Stephen Brennock iz londonske brokerske kuće PVM Oil. Najavljeno zaoštravanje američke monetarne politike potpirilo je zabrinutost za potražnju s obzirom na posustajanje gospodarskih aktivnosti u okruženju trgovinskih sukoba i Brexita. Trgovce muči i prekomjerna opskrba, na što upćuje i visoka razina proizvodnje u SAD-u, Rusiji i Saudijskoj Arabiji.

Kako bi poduprli cijene, vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom dogovorili su smanjenje proizvodnje za ukupno 1,2 milijuna barela počevši od početka iduće godine. Saudijski ministar za naftu Khalid al-Falih očekuje da će se globalne zalihe nafte smanjiti do kraja prvog tromjesečja iduće godine. Dodaje ipak da je tržište i dalje ranjivo na političke i ekonomske faktore i na špekulacije.

OPEC će objaviti tablicu s detaljima dobrovoljnih kvota smanjenja proizvodnje zemalja-članica i saveznica poput Rusije kako bi se poduprle cijene nafte, najavio je glavni tajnik kartela Mohammad Barkindo u pismu u koje je Reuters danas dobio uvid.Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 55,13 dolara, što znači da je bila 95 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.