14.12.2018 07:10
PULA, 13. prosinca 2018. (Hina) - Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije pozvao je u četvrtak Vladu te Upravu i Nadzorni odbor Uljanika da odmah, jasno i nedvosmisleno kažu da Danko Končar i njegova tvrtka Kermas energija nisu i ne mogu biti strateški partner koji može financijski pratiti restrukturiranje to pulskog brodogradilišta.

"S programom restrukturiranja i dalje se igra ping-pong od Uprave do Vlade, od Vlade do Bruxellesa, od Bruxellesa do Vlade i Uprave Uljanika. Strateški partner u programu restrukturiranja Danko Končar nije partner koji može financijski pratiti restrukturiranje Uljanika", istaknula je predsjednica sindikata Marina Cvitić na konferenciji za novinare u Puli. Napomenula je kako je Končar već  javno rekao da nema namjeru ulagati u Uljanik prvih pet do sedam godina, te da očekuje od Vlade da snosi teret restrukturiranja.

Već ptičice na grani znaju da Europska komisija Končarov program neće prihvatiti "Uljaniku nije potreban konzultant, njih je i do sada bilo previše. Uljaniku treba partner koji će donijeti svježi novac, a Končar to niti može niti želi. I zato je krajnji rok da Nadzorni odbor i nova Uprava jasno i glasno kažu da se odriču Končara kao strateškog partnera u programu restrukturiranja, jer već ptičice na grani znaju da takav program EK neće prihvatiti", poručila je Cvitić. 

Od Vlade i resornog ministra očekuje da, nakon što Uprava i Nadzorni odbor donesu takvu odluku, odmah krenu u realizaciju programa restrukturiranja s drugim strateškim partnerom, s obzirom da, po riječima ministra gospodarstva Darka Horvata, postoje takvi zainteresirani strateški partneri kojima je prvenstveni cilj očuvanje brodogradnje. "Pozivamo Vladu da izađe s prijedlogom tko je od navodno zainteresiranih strateških partnera sposoban pratiti restrukturiranje Uljanika, kako bi se odmah započelo s realizacijom tog programa restrukturiranja.

U protivnom, imamo pravo sumnjati da se radi o igrokazu u kojem sudjeluje Uprava i Nadzorni odbor Uljanika, ali i Vlada, a kojima je konačni cilj stihijsko gašenje Uljanika", izjavila je Cvitić.  Ovo što je sada na djelu, smatra, nije dorađivanje plana restrukturiranja, već "plan iscrpljivanja radnika te plan testiranja izdržljivosti radnika koji su umorni, ogorčeni, očajni, iscrpljeni financijski i psihički, bez ikakve nade da će se ova agonija završiti".Ako postoji i trunka nade da će Uljanik opstati radnici prekidaju štrajk Cvitić poručuje da bi radnici, ukoliko bi postojala trunka nade da će se situacija stabilizirati, da će Uljanik opstati i da će se jednog dana zaostale plaće isplatiti, štrajk prekinuli i počeli raditi, ali nema "ni tračka svjetlosti". 

"Ne može se Vlada opravdavati da je Uljanik privatna kompanija. Ako je brodogradnja strateška djelatnost, onda Vlada može i mora pronaći rješenje kako očuvati ovu stratešku djelatnost. Ako pak nije strateška djelatnost, onda neka to nedvosmisleno, jasno i glasno kaže", istaknula je.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.