30.11.2018 08:25
BRUXELLES, 29. studenoga 2018. (Hina) - Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat potvrdio je u četvrtak u Bruxellesu da je dobio novi koncept restrukturiranja brodogradilišta u Rijeci i Puli, ali da Vlada još nije sigurna ima li Uljanik potentnog strateškog partnera koji financijski može pratiti dinamiku restrukturiranja.
"Jučer sam dobio novi koncept, sedmi ili osmi, nacrta programa restrukturiranja i u njemu je participacija strateškog partnera na razini 50 posto, a drugih 50 posto obveza u iznosu od nekih 660 milijuna eura bio bi na državi. Međutim, ono što u ovom trenutku nemamo ili u što ni ja ni Vlada  nismo sigurni, ima li država, odnosno Uljanik potentnog strateškog partnera koji je spreman i koji može financijski pratiti dinamiku restrukturiranja", rekao je Horvat koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku Vijeća EU-a za konkurentnost.

Ministar dodaje da, za razliku od prije tri ili četiri mjeseca, danas postoje "dva vrlo konkretna prijedloga, dvije renomirane grupacije koje grade brodove i koje su u svom poslovanju osigurale kontinuitet brodogradnje"."Talijanski Fincantieri i ukrajinski Smart Holding imaju vrlo jasne odrednice koje u ovom trenutku usuglašavamo da bismo im u jednom trenutku omogućili ulazak u 'data room' i dubinsko snimanje svih procesa i konkretne financijske situacije u 3. maju i Uljaniku, a da bi oni dali relevantnu ponudu na koju bi uprava i Vlada pristali. To bi bio dobar i jasan znak eventualnog početka restrukturiranja brodogradnje i u Puli i u Rijeci", rekao je Horvat.

Uloga Vlade je, kako je rekao, da pomogne upravi u pronalaženju strateškog partnera za restrukturiranje brodogradilišta, koji bi bio spreman financijski pokreti 50 posto troškova toga procesa.Prema pravilima EU-a, udio države u restrukturiranju može najviše iznositi 50 posto.Horvat je izvijestio i da je od radnika 3. maja dobio zahtjev za pomoć te napomenuo da je 3. maj u vlasništvu Uljanik grupe i da država nema legitimitet posebno gledati na dionike te grupe.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa