24.10.2018 07:09
DUBROVNIK, 23. listopada 2018. (Hina), Luka Dubrovnik d.d. u prvih devet mjeseci 2018. godine ostvarila je dobit od osam milijuna kuna, uz prihod od 25 milijuna kuna, koji je za devet posto veći nego u istom razdoblju lani, rekao je u utorak predsjednik Uprave Luke Dubrovnik Željko Raguž, ocijenivši ovu godinu rekordnom.
Ukupni rashodi Luke Dubrovnik u prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosili su 16 milijuna kuna, što je rast od sedam posto u odnosu na 2017. godinu.

Raguž je na konferenciji za medije istaknuo kako je, zbog izrazito dobre likvidnosti, društvo u roku podmirilo sve prispjele obveze prema radnicima, dioničarima, dobavljačima i državi.

Luka Dubrovnik najveći prihod ostvarila je u poslovima priveza i odveza, odvoza otpada i od skladištarine, dok su na rashodnoj strani najveći izdaci bili za plaće radnika. Raguž je napomenuo kako je s trgovačkim lancem, postojećim zakupcem lučkog prostora, potpisan novi ugovor te da je iznos najma povećan za gotovo 70 posto.

Podsjetio je da je u luci uveden novi, pola milijuna kuna vrijedan sustav naplate parkiranja zahvaljujući kojemu je prihod u srpnju i kolovozu bio veći za 200 tisuća kuna u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. Raguž je najavio kako će Luka Dubrovnik sudjelovati u novom natječaju za lučki terminal.

"Na potezu je država, ali je bitno da Luka Dubrovnik, Lučka uprava Dubrovnik i Grad Dubrovnik gledaju u istom smjeru, jer to ranije nije bio slučaj zbog stranačkih razlika. Svi žele da Luka Dubrovnik bude nositelj tog projekta. Bit ćemo štedljivi kako bismo mogli ozbiljno konkurirati. Pritom nećemo zatvoriti vrata ostalima, jer je znanje i iskustvo drugih uvijek dobrodošlo, ali treba znati tko vodi glavnu riječ“, rekao je Raguž.

Priznao je kako Luka Dubrovnik trenutno nema dovoljno sredstava, ali i istaknuo da joj prihodi godinama rastu. Akumulacija sredstava za potrebe natječaja po Ragužu neće zaustaviti ostala ulaganja. Luka Dubrovnik osnovana je 1947. godine, a najveći dioničar s 48,57 posto je Grad Dubrovnik. Ima 63 stalno zaposlenih, a u sezoni do 75.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa