19.10.2018 07:26
ZAGREB, 18. listopada 2018. (Hina), Gubitak Grupe Zagrebačka burza u prvih devet mjeseci iznosio je 208,2 tisuća kuna, što je znatno manje u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 1,8 milijuna kuna, podaci su iz konsolidiranog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi.
Ukupni poslovni prihodi grupe u prvih su devet mjeseci iznosili 16,95 milijuna kuna, što je pad od 7,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Nastavno na smanjeni promet dionicama, kako se navodi, smanjeni su prihodi od provizija i to za 11,5 posto.

Najveći pad prihoda zabilježen je kod prihoda od API članarina/naknada za davanje podataka u realnom vremenu radi prelaska na novi trgovinski sustav i drugačijeg sistema naplate ovih naknada, za 52,1 posto. Pali su i prihodi od održavanja kotacije, za 0,3 posto, prihodi od članarina 6 posto i ostali prihodi 32,8 posto.

Porast prihoda ostvaren je kod prihoda od održavanja seminara, za 3,5 posto, prihoda od naknada za uvrštenje u kotacije, za 8,6 posto, prihoda od prodaje informacija za 17,1 posto, prihoda od dodjele LEI oznaka za 139 posto i naknada za objavu podataka o OTC transakcijama/APA, za 151,9 posto.U prvih devet mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani smanjeni su i ukupni poslovni rashodi, za 15,7 posto, na 16,95 milijuna kuna.

Troškovi administrativnih pristojbi su smanjeni 0,8 posto, troškovi zakupa poslovnog prostora 7,2 posto, ostali troškovi poslovanja 20,7 posto, troškovi amortizacije 35 posto i troškovi softvera 42,8 posto.Porast je vidljiv kod troškova osoblja i to za 4,6 posto.

Financijski prihodi Grupe u prvih su devet mjeseci smanjeni za 87,8 posto, na 105,8 tisuća kuna, a financijski rashodi za 96,2 posto, na 15,4 tisuće kuna.

U izvješću se navodi kako će Grupa u četvrtom kvartalu nastaviti s ranije započetim projektima pri čemu će najveći naglasak biti na novim uvrštenjima u Prime tržišni segment Zagrebačke burze te primanjima u trgovinu prvih izdavatelja na trgovinsku platformu Progress.

Do kraja godine, kako se ističe, očekuje se nastavak pokretanja kampanja za prikupljanje sredstava putem Funderbeam SEE platforme. U zadnjem kvartalu ove godine započet će projekt migracije Zagrebačke i Ljubljanske burze na Xetra T7 trgovinski sustav.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.