19.10.2018 07:26
ZAGREB, 18. listopada 2018. (Hina), Gubitak Grupe Zagrebačka burza u prvih devet mjeseci iznosio je 208,2 tisuća kuna, što je znatno manje u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 1,8 milijuna kuna, podaci su iz konsolidiranog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi.
Ukupni poslovni prihodi grupe u prvih su devet mjeseci iznosili 16,95 milijuna kuna, što je pad od 7,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Nastavno na smanjeni promet dionicama, kako se navodi, smanjeni su prihodi od provizija i to za 11,5 posto.

Najveći pad prihoda zabilježen je kod prihoda od API članarina/naknada za davanje podataka u realnom vremenu radi prelaska na novi trgovinski sustav i drugačijeg sistema naplate ovih naknada, za 52,1 posto. Pali su i prihodi od održavanja kotacije, za 0,3 posto, prihodi od članarina 6 posto i ostali prihodi 32,8 posto.

Porast prihoda ostvaren je kod prihoda od održavanja seminara, za 3,5 posto, prihoda od naknada za uvrštenje u kotacije, za 8,6 posto, prihoda od prodaje informacija za 17,1 posto, prihoda od dodjele LEI oznaka za 139 posto i naknada za objavu podataka o OTC transakcijama/APA, za 151,9 posto.U prvih devet mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani smanjeni su i ukupni poslovni rashodi, za 15,7 posto, na 16,95 milijuna kuna.

Troškovi administrativnih pristojbi su smanjeni 0,8 posto, troškovi zakupa poslovnog prostora 7,2 posto, ostali troškovi poslovanja 20,7 posto, troškovi amortizacije 35 posto i troškovi softvera 42,8 posto.Porast je vidljiv kod troškova osoblja i to za 4,6 posto.

Financijski prihodi Grupe u prvih su devet mjeseci smanjeni za 87,8 posto, na 105,8 tisuća kuna, a financijski rashodi za 96,2 posto, na 15,4 tisuće kuna.

U izvješću se navodi kako će Grupa u četvrtom kvartalu nastaviti s ranije započetim projektima pri čemu će najveći naglasak biti na novim uvrštenjima u Prime tržišni segment Zagrebačke burze te primanjima u trgovinu prvih izdavatelja na trgovinsku platformu Progress.

Do kraja godine, kako se ističe, očekuje se nastavak pokretanja kampanja za prikupljanje sredstava putem Funderbeam SEE platforme. U zadnjem kvartalu ove godine započet će projekt migracije Zagrebačke i Ljubljanske burze na Xetra T7 trgovinski sustav.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.