17.10.2018 08:49
ZAGREB, 16. listopada 2018. (Hina) - Trgovački sud u Bjelovaru donio je rješenje kojim se obustavlja skraćeni stečajni postupak nad udrugom Zviždač, kojoj je na čelu Vesna Balenović, i to na temelju potvrde deblokade računa tog dužnika s nešto više od 23.000 kuna duga utvrđenog krajem prošle godine.
Kako se ističe u rješenju, na temelju dostavljene potvrde nisu ispunjene pretpostavke za otvaranje skraćenog stečajnog postupka nad tim dužnikom, niti pretpostavke za donošenje rješenja o pokretanju prethodnog postupka, odnosno otvaranju stečajnog postupka.Sudsko rješenje uslijedilo je nakon objave oglasa u svibnju kojim su u skraćenom stečajnom postupku bili pozvani vjerovnici Zviždača da u roku 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka nad udrugom s utvrđenih 23.633 kuna duga.Sudskim oglasom bili su pozvani i zastupnici Zviždača da u roku 15 dana podnesu popis imovine i obveza, a ne odazovu li se vjerovnici i zastupnik Zviždača u zakonski predviđenim rokovima, sud je po službenoj dužnosti trebao donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka.No, nitko od vjerovnika nije predložio otvaranje stečajnog postupka, zastupnici Zviždača u zakonski su predviđenom roku predali popis imovine i obaveza, a početkom listopada i predali potvrdu po kojoj više nemaju nepodmirenih obveza.

Udruga Zviždač sa sjedištem u Zagrebu osnovana je u ožujku 2008. i upisana u Registar udruga u travnju te godine. Kao osoba ovlaštena za zastupanje navodi se Vesna Balenović kojoj mandat, prema upisu u registru, traje do ožujka 2023.U opisu cilja i i djelatnosti udruge Zviždač navodi se direktna zaštita ljudi, radnih i ostalih prava s posebnom pažnjom za zaštitu žrtava korupcije i svih ugroženih pojedinaca koji u svojim sredinama ukažu na kriminal, korupciju i nepoštivanje zakonitosti i to slanjem upita, prijedloga i zahtjeva u predmetima kršenja ljudskih, radnih i ostalih prava.Osim na ukazivanja na potencijalnu korupciju u mnogim slučajevima, počevši od one u Ini, predsjednica Zviždača Vesna Balenović bila je poznata kao i povjerenica za zviždače predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja ju je 2015. razriješila dužnosti nakon potvrđene informacije da je 2011. upravo Ina njezinoj udruzi uplatila donaciju od 500.000 kuna.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.