12.10.2018 12:30
ZAGREB, 12. listopada 2018. (Hina), Uprava turističke agencije Kompas Zagreb u petak je predala zahtjev za pokretanja stečaja nad tom agencijom, izvijestio je na konferenciji za novinare većinski vlasnik te agencije Matko Bolanča, napominjući da o detaljima ne može govoriti. 
"Temeljem situacije u Kompas Zagreb i većeg broja odustajanja od aranžmana, društvo Kompas Zagreb d.d. steklo je uvjete da preda zahtjev za pokretanje stečaja, što je Uprava danas i predala", rekao je Bolanča. Iako su novinari očekivali objašnjenje poslovnih problema u koje je Kompas Zagreb zapao i o kojima su mediji pisali zadnjih desetak dana, Bolanča je kazao da on kao većinski vlasnik i predsjednik novoosnovanog Nadzornog odbora od 25. rujna ove godine ne može govoriti o poslovanju niti detaljima problema te je medije uputio da to iščitaju iz pripremljenih materijala.

"Kada proučite materijal koji je sastavila i priredila Uprava na čelu sa Zdenkom Bolančom, koja je i jedini član Uprave, tada možete pismenim putem poslati pitanja za sve ono što vas više zanima.

Ali mislim da nećete imati dodatnih pitanja, jer je tu sve jasno napisano", rekao je Bolanča. U proljeće prošle godine vlasnikom Kompasa postalo je društvo Inspire Investments, koje je za račun fonda Inspire Fusion tada preuzeo 86 posto udjela u toj agenciji, a ugovor su tada potpisali Matko Bolanča za račun fonda te dotadašnji većinski vlasnik i direktor Kompasa Ivan Pukšar.

U materijalima koje su novinari dobili na današnjoj konferenciji navodi se da je u svibnju ove godine Uprava dobila izvješće revizije za 2017. kojim je, kako piše u materijalu, utvrđena osnovana sumnja na računovodstvenu prijevaru za 2016. i prethodne godine. Tako se spominje umanjenje prihoda s 84 na 80 milijuna kuna, uz povećanje rashoda s 83 na 100 milijuna kuna, što, umjesto pozitivnih 300 tisuća kuna, ustvari rezultira gubitkom od 20,7 milijuna kuna. 

Zbog lažno prikazanih brojki, kako je pokazala revizija u poslovanju za 2016. godinu, lažno prikazanog kapitala, obveza prema dobavljačima i aktive, a koje su sve manje nego su bile prikazane, Bolanča je rekao da je Kompas Zagreb 25. rujna ove godine protiv odgovornih osoba podnio kaznenu prijavu DORH-u. 

Bolanča na konferenciji za novinare nije odgovorio odnosno rekao je kako ne može odgovoriti na pitanja o putnicima koji su zbog otkazanih putovanja oštećeni niti na koji način im će se vratiti novac, a ni kako će se vratiti potraživanja partnerima. 

Također nije rekao što će biti s radnicima osim da ih je sada trenutno 30, što je 45 manje nego kada su on i njegov fond preuzeli Kompas (u travnju 2017.), kao ni što će biti s pet poslovnica u različitim gradovima, koje su zatvorene. 

Na upit novinara nije rekao ni koliko danas vrijede dionice Kompasa odnosno koliko vrijedi njegov 86-postotni udio, a na određen način sugerirao je da je i on sada, kao i putnici i partneri Kompasa, zapravo u gubitku. 

Po njegovim riječima, od 1. listopada u Kompasu Zagreb due diligence radio jedan fond poduzetničkog kapitala iz Azije za kojeg su mislili da će biti potencijalni novi investitor. No, u zadnjih desetak dana, kako je došlo do otkazivanja putovanja i zatvaranja poslovnica, primili su pismo kojim taj fond odustaje od partnerstva.

Bolanča pritom navodi da se "pojavio njihov interes za neke druge forme", ali nije objasnio o čemu se točno radi.

Na novinarski upit o ljetos osnovanoj tvrtki Kompas Cruise, odgovorio je da ona nema vlasničku povezanost s Kompasom Zagreb nego je to samostalna tvrtka osnovana kako bi se jedan segment poslovanja - krstarenja, a koja Kompas nikada nije imao u svojoj ponudi, kao novi proizvod bolje razvijao.

"Zato je Kompas Cruise izmaknut iz Kompasa Zagreb", kazao je Bolanča, ne odgovorivši na upit niti potvrdivši informacije koje mediji imaju da je u tu tvrtku prešlo nekoliko zaposlenika Kompasa Zagreb te da redovno primaju plaće, i to veće nego u Kompasu Zagreb. U vezi plaća zaposlenih u Kompasu Zagreb rekao je da se, koliko zna, priprema isplata plaća za kolovoz, ali da dalje od toga ne može reći. 

Na pitanje o rent-a-car agenciji Fleet rent a car, koju je također ranije kupio njegov fond i za koju se također priča da je u poslovnim problemima odnosno da ne posluje, Bolanča nije htio reći ništa, pa ni to ima li u toj rent-a-car agenciji i u Kompas Cruiseu većinski udio.  

Nije otkrio ni koliko je putnika oštećeno odnosno za koliko je njih otkazano putovanje, kao ni da li će se putovanja dalje nuditi jer će to sve ovisiti o stečajnom upravitelju.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa