09.10.2018 08:55
NUSA DUA, 9. listopada 2018. (Hina/Reuters), Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je u utorak procjene rasta svjetskog gospodarstva u ovoj i idućoj godini, upozoravajući da trgovinske napetosti i uvođenje uvoznih carina uzimaju danak na svjetskoj trgovini a tržišta u nastajanju muku muče sa strožim uvjetima financiranja i odljevom kapitala.
Svjetsko bi gospodarstvo ove i iduće godine trebalo porasti 3,7 posto, procijenio je MMF u redovnim jesenjim prognozama, snizivši procjene iz srpnja za po 0,2 postotna boda.

Prognoze su objavljene povodom redovnog jesenjeg zasjedanja MMF-a i Svjetske banke koje se ove godine održava na Baliju.

Sniženje odražava utjecaj niza faktora, uključujući međusobno američko i kinesko uvođenje carina na uvoz niza proizvoda, te slabiji rast zemalja eurozone, kao i Japana i Velike Britanije. 

Procjena ovogodišnjeg rasta gospodarstva eurozone snižena je za 0,2 postotna boda, na 2,0 posto, pri čemu bi Njemačku posebno snažno trebao pogoditi pad industrijskih narudžbi i smanjeni obujam trgovinske razmjene.Procjena za iduću godinu potvrđena je na 1,9 posto.Identičnu stopu rasta u MMF-u predviđaju i njemačkom gospodarstvu u ovoj i idućoj godini.

Time su snizili srpanjske procjene za 0,3 odnosno 0,2 postotna boda.Francuskoj također predviđaju ravnomjeran gospodarski rast, po stopi od 1,6 posto u 2018. i 2019. godini. To je za 0,2 odnosno 0,1 postotni bod slabije no što su prognozirali u srpnju.

Procjene za Italiju zadržane su na 1,2 posto u ovoj odnosno 1,0 posto u idućoj godini.Budući da će se utjecaj američko-kineskog trgovinskog rata osjetiti iduće godine, MMF je snizio procjenu rasta američkog gospodarstva u 2019. s 2,7 na 2,5 posto.

Kinesko bi gospodarstvo u 2019. po njihovoj najnovijoj procjeni trebalo porasti 6,2 posto, u odnosu na 6,4 posto procijenjenih u srpnju."Američki gospodarski rast oslabit će nakon što bude ukinut dio fiskalnih poticaja", napominje u priopćenju glavni ekonomist MMF-a Maurice Obstfeld.

"Unatoč aktualnom zamahu potražnje, snizili smo našu procjenu rasta američkog gospodarstva u 2019. zbog nedavno uvedenih carina na široki raspon proizvoda koji se uvoze iz Kine i zbog kineskog odgovora", dodaje Obstfeld.

Ovogodišnje su procjene američkog odnosno kineskog gospodarskog rasta potvrđene, što znači da bi SAD trebao zabilježiti stopu rasta od 2,9 a Kina od 6,6 posto. Kao dodatni razlog sniženih jesenjih prognoza u MMF-u ističu više kamatne stope koje pritišću pojedina tržišta u nastajanju s trendom odljeva kapitala, posebno Argentinu, Brazil, Tursku i Južnoafričku Republiku.

Obstfeld napominje da u MMF-u ne predviđaju opće povlačenje kapitala iz gospodarstava u nastajanju u cjelini kao ni opasnost širenja problema na tržišta u nastajanju s jačim gospodarstvima. Te su zemlje po njegovim riječima izbjegle značajniji odljev kapitala, što ponajprije vrijedi za one u Aziji i za pojedine izvoznice nafte.

Tako je zbog viših cijena nafte MMF povisio procjene rasta ruskog gospodarstva u idućoj godini za 0,3 postotna boda, na 1,8 posto. "Ne može se ipak poreći veća osjetljivost na velike globalne šokove", upozorava glavni ekonomist MMF-a, dodajući da bi nagla promjena trenda na tržištima u nastajanju predstavljala značajnu prijetnju i za razvijena gospodarstva.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa