02.10.2018 07:10
ZAGREB, 1. listopada 2018. (Hina), Građevinska tvrtka Tehnika u ponedjeljak je objavila da je nadležnom trgovačkom sudu predala zahtjev za pokretanje predstečajnog postupka. 
Tehnika obavještava Zagrebačku burzu i javnost da je nadležnom Trgovačkom sudu predala zahtjev za pokretanje predstečajnog postupka, navodi se u kratkoj objavi te tvrtke na Burzi. Zbog toga je Zagrebačka burza oko 14,40 sati pa do kraja današnjeg trgovanja privremeno obustavila trgovanje dionicama Tehnike. 

Obavijest Tehnike o predaji zahtjeva za pokretanje predstečajnog postupka uslijedila je nakon što je nešto ranije ta kompanija objavila da je varaždinska tvrtka Zagorje-Tehnobeton krajem rujna povukla prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Tehnikom te je taj postupak obustavljen. 

Naime, Tehnika je i početkom kolovoza (2. kolovoza) izvijestila o predaji zahtjeva za pokretanje predstečajnog postupka, obrazlažući to blokadom računa, a zbog aktiviranja bankarskih garancija od strane alžirskog investitora.No, taj je prijedlog Tehnike Trgovački sud u Zagrebu odbacio 22. kolovoza kao nedopušten, a zbog činjenice da je krajem srpnja (28. srpnja) Zagorje-Tehnobeton pokrenuo stečajni postupak nad Tehnikom. 

Tehnika se žalila na to rješenje, no Visoki trgovački sud je svojim rješenjem od 19. rujna odbio tu žalbu kao neosnovanu i potvrdio rješenje zagrebačkog Trgovačkog suda, obrazlažući uz ostalo kako je taj sud pravilno primijenio odredbu Stečajnog zakona "kojom je propisano da ako je pokrenut stečajni postupak, nije dopušteno pokretanje predstečajnog postupka". 

To je rješenje Visokog trgovačkog suda na web stranicama e-stečaj Ministarstva pravosuđa e-oglasna objavljeno 28. rujna, a danas je objavljeno i rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu da je varaždinska tvrtka Zagorje-Tehnobeton dana 28. rujna povukla prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Tehnikom te je taj postupak obustavljen. Te je objave putem Zagrebačke burze prenijela i Tehnika, koja je danas poslijepodne objavila i da je predala zahtjev za pokretanje predstečajnog postupka. U toj objavi ne iznosi nikakve detalje o razlozima za pokretanje tog postupka. 

Inače, problemi su za Tehniku počeli krajem srpnja nakon što je ta tvrtka, koja je uz Ingru radila na projektu bolnice u Alžiru, objavila da je alžirski investitor jednostrano i, kako su te dvije kompanije navele, protivno ugovornim odredbama i reguliranim postupcima pozvao na plaćanje bankarskih garancija i kontragarancija za projekt te raskinuo ugovor o izvođenju radova.     

Temeljni ugovor za izgradnju medicinskog centra Ain Naadja zaključen je 2011. godine u iznosu od 56 milijuna eura. U studenome lani potpisan je dodatak tom ugovoru u iznosu od 10,12 milijuna eura bruto, kojim je Ingri omogućeno da nastavi raditi taj objekt dodatnih 14 mjeseci zajedno s partnerom - Tehnikom.

Poziv na plaćanje garancija je podnesen unatoč činjenici što su ugovorne strane potpisale dodatak ugovoru, kojim je rok izvođenja radova produžen do ožujka 2019. godine te je time ugovor i dalje bio na snazi. 

Unatoč dogovoru ugovornih strana, investitor je u velikoj mjeri otežavao napredak projekta, što se prije svega očituje u kašnjenju u plaćanju ugovorenih iznosa prema usuglašenom dodatku ugovora za više od 16 mjeseci, izvijestili su krajem srpnja iz Ingre.

Tehnika je o problemima na poslu u Alžiru izvijestila 30. srpnja, a dan kasnije, 31. srpnja je objavila da su joj poslovni računi u blokadi, a zbog aktiviranja sredstava osiguranja odnosno protesta garancija i kontragarancija čije je plaćanje zatražio alžirski investitor. 

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa