24.09.2018 07:35
ZAGREB, 21. rujna 2018. (Hina), Najnoviji podaci Fine pokazuju da je nakon stupanja na snagu Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama i Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, broj blokiranih građana i iznosa njihova ukupnog duga osjetno pao.
Podaci Fine pokazuju da je krajem ovogodišnjeg kolovoza, zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi bilo 274.529 građana, s ukupnom glavnicom duga od 19,2 milijarde kuna, kao i 20.826 poslovnih subjekta, s glavnicom duga od 7,9 milijardi kuna.

Pribroje li se kamate od 7,3 milijarde kuna, ukupan dug blokiranih građana s 31. kolovoza iznosi 26,5 milijardi kuna, što je 38,7 milijardi kuna manje nego krajem srpnja ove godine.

Broj blokiranih građana bio je za 43.992 ili 13,8 posto manji nego u srpnju, a vrijednost njihovih neizvršenih osnova za plaćanje (samo glavnica duga)  bio je manji za 24 milijarde kuna. 

Najveći dio duga, u iznosu od 8,28 milijardi kuna, bez kamata, odnosio se na dug građana prema cijelom financijskom sektoru (bankama, štedionicama, kreditnim unijama, leasing i factoring društvima, osiguravajućim društvima, tvrtkama čija je djelatnost kartično poslovanje), što je udio od 42,9 posto. Najveći broj građana, njih 115.431, ima dug prema tvrtkama čija je pretežita djelatnost u području informacija i komunikacija, u koje su svrstani i teleoperateri, pokazuju podaci Fina-e.

Dug građana koji su blokirani za dug veći od milijun kuna, a kojih je među blokiranima 1.739 ili 0,6 posto, iznosi bez kamata osam milijardi kuna ili 41,8 posto u ukupnom dugu građana.

Iz Fine podsjećaju da je kao jedna od mjera za rješavanje problema blokiranih računa građana u dugotrajnoj blokadi donesen Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je stupio na snagu 21. srpnja, a Fina je u skladu s time izvršila odgovarajuće postupke prestanka postupanja po osnovama za plaćanje za ovršenike i tražbine koji ispunjavanju zakonske uvjete.

Također, Fina napominje kako se prema novom Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima,  koji je stupio na snagu 4. kolovoza 2018. godine, automatizmom prestala provoditi ovrha po osnovama za plaćanje koje su bile evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika fizičke osobe, a koje se nisu naplatile u cijelosti u roku od 3 godine od datuma primitka u Finu i po kojima nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci. Po toj se osnovi djelomično ili u cijelosti prestala provoditi ovrha po osnovama za plaćanje za 225.322 ovršenika.

Sabor je u srpnju donio zakone o otpisu dugova fizičkim osobama i provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima i stečaju potrošača.Zakonom o otpisu dugova fizičkim osobama otpisuju se dugovi do 10.000 kuna građanima koje su blokirali država, jedinice lokalne i područne samouprave ili pravne osobe povezane s njima. Zakonom o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima uvedena je obustava ovrhe koja nije naplaćena tri godine, uz uvjet da u zadnjih šest mjeseci nije bilo nikakve naplate po toj tražbini.

Izmjenama Zakona o stečaju potrošača pojednostavljuje se stečajni postupak za građane blokirane dulje od tri godine, kojima glavnica duga ne prelazi 20.000 kuna. Podaci Fine pokazuju i da je krajem kolovoza bilo blokirano 20.826 poslovnih subjekata, što je za 1.796 ili za 7,9 posto manje u odnosu na srpanj. Kod blokiranih poslovnih subjekata, dug je zajedno s kamata od 2,7 milijardi kuna iznosio 10,6 milijardi kuna.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.