24.09.2018 07:35
ZAGREB, 21. rujna 2018. (Hina), Najnoviji podaci Fine pokazuju da je nakon stupanja na snagu Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama i Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, broj blokiranih građana i iznosa njihova ukupnog duga osjetno pao.
Podaci Fine pokazuju da je krajem ovogodišnjeg kolovoza, zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi bilo 274.529 građana, s ukupnom glavnicom duga od 19,2 milijarde kuna, kao i 20.826 poslovnih subjekta, s glavnicom duga od 7,9 milijardi kuna.

Pribroje li se kamate od 7,3 milijarde kuna, ukupan dug blokiranih građana s 31. kolovoza iznosi 26,5 milijardi kuna, što je 38,7 milijardi kuna manje nego krajem srpnja ove godine.

Broj blokiranih građana bio je za 43.992 ili 13,8 posto manji nego u srpnju, a vrijednost njihovih neizvršenih osnova za plaćanje (samo glavnica duga)  bio je manji za 24 milijarde kuna. 

Najveći dio duga, u iznosu od 8,28 milijardi kuna, bez kamata, odnosio se na dug građana prema cijelom financijskom sektoru (bankama, štedionicama, kreditnim unijama, leasing i factoring društvima, osiguravajućim društvima, tvrtkama čija je djelatnost kartično poslovanje), što je udio od 42,9 posto. Najveći broj građana, njih 115.431, ima dug prema tvrtkama čija je pretežita djelatnost u području informacija i komunikacija, u koje su svrstani i teleoperateri, pokazuju podaci Fina-e.

Dug građana koji su blokirani za dug veći od milijun kuna, a kojih je među blokiranima 1.739 ili 0,6 posto, iznosi bez kamata osam milijardi kuna ili 41,8 posto u ukupnom dugu građana.

Iz Fine podsjećaju da je kao jedna od mjera za rješavanje problema blokiranih računa građana u dugotrajnoj blokadi donesen Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je stupio na snagu 21. srpnja, a Fina je u skladu s time izvršila odgovarajuće postupke prestanka postupanja po osnovama za plaćanje za ovršenike i tražbine koji ispunjavanju zakonske uvjete.

Također, Fina napominje kako se prema novom Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima,  koji je stupio na snagu 4. kolovoza 2018. godine, automatizmom prestala provoditi ovrha po osnovama za plaćanje koje su bile evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika fizičke osobe, a koje se nisu naplatile u cijelosti u roku od 3 godine od datuma primitka u Finu i po kojima nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci. Po toj se osnovi djelomično ili u cijelosti prestala provoditi ovrha po osnovama za plaćanje za 225.322 ovršenika.

Sabor je u srpnju donio zakone o otpisu dugova fizičkim osobama i provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima i stečaju potrošača.Zakonom o otpisu dugova fizičkim osobama otpisuju se dugovi do 10.000 kuna građanima koje su blokirali država, jedinice lokalne i područne samouprave ili pravne osobe povezane s njima. Zakonom o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima uvedena je obustava ovrhe koja nije naplaćena tri godine, uz uvjet da u zadnjih šest mjeseci nije bilo nikakve naplate po toj tražbini.

Izmjenama Zakona o stečaju potrošača pojednostavljuje se stečajni postupak za građane blokirane dulje od tri godine, kojima glavnica duga ne prelazi 20.000 kuna. Podaci Fine pokazuju i da je krajem kolovoza bilo blokirano 20.826 poslovnih subjekata, što je za 1.796 ili za 7,9 posto manje u odnosu na srpanj. Kod blokiranih poslovnih subjekata, dug je zajedno s kamata od 2,7 milijardi kuna iznosio 10,6 milijardi kuna.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.