31.08.2018 13:38
ZAGREB, 31. kolovoza 2018. (Hina), Trgovački sud u Bjelovaru za 28. rujna zakazao je raspravu o uvjetima za otvaranje stečajnog postupka nad Jadran-Građenjem d.o.o., tvrtkom poduzetnika Michaela Ljubasa, na kojoj bi se taj dužnik i Financijska agencija (Fina) kao predlagatelj stečaja trebali očitovati o opstanku i eventualno budućem poslovanju te tvrtke s više od 8,3 milijuna kuna utvrđenog duga.
Sudskim rješenjem Ljubasu je kao direktoru i zastupniku naloženo i da u roku od petnaest dana sudu dostavi izvješće o financijsko-gospodarskom stanju te tvrtke s popisom imovine te s podacima o računim i deponiranom novcu.

Najnovija sudska odluka uslijedila je nakon prijedloga Fine u kojem se navodi kako je sredinom siječnja Jadran-Građenje imao imao evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana i u ukupnom iznosu od 8,36 milijuna kuna.

Prema podacima koje je Fini dostavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) ta tvrtka ima samo osam zaposlenih. Jadran-Građenje je osnovan u rujnu 2005., temeljni kapital joj je 20.000 kuna, a kao glavni predmeti poslovanja navode se građenje, projektiranje i nadzor, poslovanje nekretninama i održavanje i upravljanje zgradama.

Prijedlog za raspravu o uvjetima za otvaranje stečajnog postupka podnesen je nakon prošle godine odobrenog sklapanja predstečajne nagodbe, a prema računu dobiti i gubitka za poduzetnike, Jadran-Građenje je u prvih pet mjeseci ove godine imao oko 19 milijuna kuna prihoda i čak više od 25,4 milijuna kuna rashoda te je ostvario oko 6,3 milijuna kuna gubitka.

Osim za Jadran-Građenje, Ljubas se u sudskom registru navodi kao direktor, jedini osnivač, član nadzornog odbora ili uprave dvadesetak tvrtki među kojima su i Elektropromet i Portal Dnevno, bivši nakladnik portala Dnevno.hr i izdavač tjednika 7dnevno, ali i nekoliko tvrtki za koje je predložen stečaj ili odobrena predstečajna nagodba.

Mediji su navodili da su upravo neke od Ljubasovih tvrtki redovito na popisu najvećih poreznih dužnika, a među njima se posebno ističe Jadran-produkt koji je 2015. imao oko 70 milijuna kuna duga prema Poreznoj upravi.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.