31.08.2018 13:38
ZAGREB, 31. kolovoza 2018. (Hina), Trgovački sud u Bjelovaru za 28. rujna zakazao je raspravu o uvjetima za otvaranje stečajnog postupka nad Jadran-Građenjem d.o.o., tvrtkom poduzetnika Michaela Ljubasa, na kojoj bi se taj dužnik i Financijska agencija (Fina) kao predlagatelj stečaja trebali očitovati o opstanku i eventualno budućem poslovanju te tvrtke s više od 8,3 milijuna kuna utvrđenog duga.
Sudskim rješenjem Ljubasu je kao direktoru i zastupniku naloženo i da u roku od petnaest dana sudu dostavi izvješće o financijsko-gospodarskom stanju te tvrtke s popisom imovine te s podacima o računim i deponiranom novcu.

Najnovija sudska odluka uslijedila je nakon prijedloga Fine u kojem se navodi kako je sredinom siječnja Jadran-Građenje imao imao evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana i u ukupnom iznosu od 8,36 milijuna kuna.

Prema podacima koje je Fini dostavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) ta tvrtka ima samo osam zaposlenih. Jadran-Građenje je osnovan u rujnu 2005., temeljni kapital joj je 20.000 kuna, a kao glavni predmeti poslovanja navode se građenje, projektiranje i nadzor, poslovanje nekretninama i održavanje i upravljanje zgradama.

Prijedlog za raspravu o uvjetima za otvaranje stečajnog postupka podnesen je nakon prošle godine odobrenog sklapanja predstečajne nagodbe, a prema računu dobiti i gubitka za poduzetnike, Jadran-Građenje je u prvih pet mjeseci ove godine imao oko 19 milijuna kuna prihoda i čak više od 25,4 milijuna kuna rashoda te je ostvario oko 6,3 milijuna kuna gubitka.

Osim za Jadran-Građenje, Ljubas se u sudskom registru navodi kao direktor, jedini osnivač, član nadzornog odbora ili uprave dvadesetak tvrtki među kojima su i Elektropromet i Portal Dnevno, bivši nakladnik portala Dnevno.hr i izdavač tjednika 7dnevno, ali i nekoliko tvrtki za koje je predložen stečaj ili odobrena predstečajna nagodba.

Mediji su navodili da su upravo neke od Ljubasovih tvrtki redovito na popisu najvećih poreznih dužnika, a među njima se posebno ističe Jadran-produkt koji je 2015. imao oko 70 milijuna kuna duga prema Poreznoj upravi.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.