28.08.2018 07:30
ZAGREB, 27. kolovoza 2018. (Hina), Financijska agencija (Fina) podnijela je prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad Orbis Holdingom d.o.o, tvrtkom nekadašnjeg tenisača i poduzetnika Brune Orešara, navodeći kako je taj dužnik do kraja srpnja imao evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana i u iznosu od čak 57,3 milijuna kuna.
Kako se navodi u prijedlogu Fine u ponedjeljak objavljenom na oglasnoj ploči zagrebačkog Trgovačkog suda, ta Orešarova tvrtka ima jednog zaposlenog te otvorene račune i oročen novac u dvije komercijalne banke. Osim toga Fina ne raspolaže drugim podacima o imovini Orbis Holdinga.

Tvrtka je osnovana u siječnju 1998. s temeljnim kapitalom od 4,1 milijun kuna, a kao jedini osnivač i predsjednik uprave u sudskom registru navodi se Bruno Orešar. Kao prvi predmet poslovanja te tvrtke registrirane za graditeljstvo, trgovine i usluge navodi se vađenje ruda i kamena.

Upravo je Orbis Holding, prema medijskim napisima, krajem 2012. bila jedna od prvih tvrtki u Hrvatskoj koja je zatražila predstečajnu nagodbu, odnosno pomoć države u konsolidaciji poslovanja.

Orbis Holding te njegovo vodstvo prozivalo se za fiktivne ugovore i izvlačenje novca iz Jadrankamena u kojem je Orešar bio predsjednik Nadzornog odbora, no pravomoćnom presudom bili su oslobođeni optužbi u tom slučaju.

Osim kao predsjednik uprave Orbis Holdinga, Orešar se u sudskom registru navodi kao osnivač, direktor ili član nadzornog odbora čak 17 tvrtki.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.