28.08.2018 07:30
ZAGREB, 27. kolovoza 2018. (Hina), Financijska agencija (Fina) podnijela je prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad Orbis Holdingom d.o.o, tvrtkom nekadašnjeg tenisača i poduzetnika Brune Orešara, navodeći kako je taj dužnik do kraja srpnja imao evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana i u iznosu od čak 57,3 milijuna kuna.
Kako se navodi u prijedlogu Fine u ponedjeljak objavljenom na oglasnoj ploči zagrebačkog Trgovačkog suda, ta Orešarova tvrtka ima jednog zaposlenog te otvorene račune i oročen novac u dvije komercijalne banke. Osim toga Fina ne raspolaže drugim podacima o imovini Orbis Holdinga.

Tvrtka je osnovana u siječnju 1998. s temeljnim kapitalom od 4,1 milijun kuna, a kao jedini osnivač i predsjednik uprave u sudskom registru navodi se Bruno Orešar. Kao prvi predmet poslovanja te tvrtke registrirane za graditeljstvo, trgovine i usluge navodi se vađenje ruda i kamena.

Upravo je Orbis Holding, prema medijskim napisima, krajem 2012. bila jedna od prvih tvrtki u Hrvatskoj koja je zatražila predstečajnu nagodbu, odnosno pomoć države u konsolidaciji poslovanja.

Orbis Holding te njegovo vodstvo prozivalo se za fiktivne ugovore i izvlačenje novca iz Jadrankamena u kojem je Orešar bio predsjednik Nadzornog odbora, no pravomoćnom presudom bili su oslobođeni optužbi u tom slučaju.

Osim kao predsjednik uprave Orbis Holdinga, Orešar se u sudskom registru navodi kao osnivač, direktor ili član nadzornog odbora čak 17 tvrtki.

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.