27.08.2018 07:35
CRIKVENICA, 24. kolovoza 2018. (Hina), Glavna skupština crikveničke hotelijersko - turističke tvrtke Jadran u petak je odlučila o redovnom smanjenju, a zatim povećanju temeljnog kapitala, čime su stvorene pretpostavke za dokapitalizaciju od oko 200 milijuna u predviđenom roku do početka listopada, a potom i novoga investicijskog ciklusa, izjavio je nakon skupštine predsjednik Uprave Jadrana Goran Fabris.
Fabris je kazao da će očekivana dokapitalizacija omogućiti ispunjenje obveza prema razlučnim vjerovnicima, kao i preostalih obveza prema radnicima. Nakon toga ide se u investicijski ciklus, a s tim u vezi pokrenuti su razgovori s crikveničkom gradskom upravom, kako bi se upoznali sa strategijom razvoja grada.

Fabris je naveo da se u prvom valu ulaganja u Jadranove objekte planira uložiti oko 120 milijuna kuna. Tijekom sljedeće godine renovirat će se Hotel AD Tures i njegove depadanse te završiti ulaganja u Hotel Omoriku.

Provode se manji zahvati na Hotelu Katarina, a u sve objekte uložit će se manje sume za održavanje.U planu je i ulaganje u Hotel Internacional, ali za sada neće biti veće rekonstrukcije, jer u Jadranu prije većih zahvata žele vidjeti što će biti s marinom uz hotel i upoznati se s planovima koncesionara.

U vezi s Hotelom Kaštel, Fabris je naveo da pozicija hotela zaslužuje ulaganje do razine 4 plus zvjezdice te da se u nada kako će biti u prilici dobiti koncesiju na plažu ispred hotela, kako bi dio plaže osigurali za njegove goste.

Fabris je još rekao kako je pri preuzimanju Jadrana bilo planirano da se tijekom sljedećih pet godina u tu hotelsku kuću uloži oko 450 milijuna, ali da smatra da bi se na osnovi rezultata vlasnik mogao odlučiti i na veći iznos. Glavna skupština Jadrana u petak je odlučila o redovnom smanjenju temeljnog kapitala na 282,5 milijuna kuna, a potom o povećanju temeljnog kapitala ulozima u novcu, nakon čega će temeljni kapital Jadrana biti povećan na najviše 565,2 milijuna kuna.

Odlukom skupštine temeljni kapital smanjuje se s 491,3 milijuna kuna za 208,8 milijuna kuna, na 282,5 milijuna kuna, radi unosa sredstava dobivenih smanjenjem u rezerve društva. 

Nakon smanjenja temeljnog kapitala,  iznos temeljnog kapitala koji otpada na jednu redovnu dionicu društva bit će niži od najnižeg dopuštenog iznosa propisanog  zakonom,  pa će se smanjenje temeljnog kapitala provesti spajanjem dionica, tako da će se 3 redovne dionice bez nominalnog iznosa spojiti u jednu redovnu dionicu bez nominalnog iznosa.

Odlukom o  povećanju temeljnog kapitala ulozima u novcu, temeljni kapital se potom  povećava sa 282,5 milijuna kuna za najviše 282,7 milijuna kuna,  na najviše od 565,2 milijuna kuna. Povećanje temeljnog kapitala provest će se uplatom u novcu, izdavanjem najviše 16.390.360 novih redovnih dionica na ime bez nominalnog iznosa. Provest će se ponudom novih dionica postojećim dioničarima  u jednom krugu, uz prethodnu objavu prospekta. Nove dionice izdaju se za iznos od 17,25 kuna, a  konačni iznos povećanja temeljenog kapitala ovisit će o broju novih dionica koje će biti upisane i uplaćene.

Mirovinski fondovi PBZ CO i  Erste su u svibnju za 199,8 milijuna kuna preuzeli 70,74 posto udjela u crikveničkom Jadranu, koji je bio u većinskom državnom vlasništvu.

Jadran ima više od 1700 smještajnih jedinica u Crikvenici, Dramlju i Selcu ukupnog potencijala za gotovo 5000 gostiju, a sastoji se od hotela Esplanade, Katarina, Omorika, Kaštel, International, Zagreb, hotela i paviljona Slaven, hotela i paviljona Ad Turres, turističkog naselja Kačjak, kampa Selce i  kampirališta Kačjak.

Stečaj u Jadranu završen je 2014., nakon čega je krajem 2016. pokrenut postupak dokapitalizacije i proces uvrštenja svih dionica na tržište Zagrebačke burze.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.