23.08.2018 12:11
ZAGREB, 23. kolovoza 2018. (Hina), Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavio je javne pozive za obvezujuće ponude za kupnju 68,94 posto dionica dubrovačke tvrtke Hoteli Maestral po početnoj cijeni od 126,8 milijuna kuna, te triju poslovnih udjela u tvrtki Club Adriatic po početnoj cijeni od 48,5 milijuna kuna.
I za Hotele Maestral i za Club Adriatic, tvrtku koja upravlja s nekoliko hotela, kampova i turističkih naselja na Jadranu, to su ponovljeni pozivi, nakon što na prethodno objavljivanima tijekom zadnjih desetak godina kupac nije pronađen.

Sada je za kupnju državnih 355.520 dionica ili 68,94 posto temeljnoga kapitala Hotela Maestral rok za obvezujuće ponude do 22. listopada do 14 sati, a te ponude mogu dostaviti i domaći i strani zainteresirani ponuditelji ako otkupe ponudbenu dokumentaciju, koja košta 100 tisuća kuna, navodi se u pozivu.

Ukupna nominalna vrijednost dionica koje se prodaju je 71,1 milijun kuna.Ponudbenu dokumentaciju ponuditelji moraju otkupiti najkasnije 48 sati prije isteka roka za podnošenje ponuda, jer u suprotnom ponuda neće biti razmatrana, kao i ako ne bude priloženo ponudbeno jamstvo od 2,53 milijuna kuna, koje može biti bankarska garancija domaće ili strane banke ili se može uplatiti kao jamčevina na račun CERP-a.

U pozivu se napominje i da će se CERP prilikom odlučivanja o izboru najpovoljnije ponude voditi najvećom ponuđenom cijenom.

Slični uvjeti su i za kupnju triju udjela u Clubu Adriatic, za što je rok za obvezujuće ponude 21. rujna do 14 sati.Tri poslovna udjela u Clubu Adriatic prodaju se za početnih 48,5 milijuna kuna, a ukupno su nominalno vrijedna 120,9 milijuna kuna.

Uvjet za pristup natječaju je uplata 100 tisuća kuna za ponudbenu dokumentaciju, bez čega se ponude neće razmatrati. U proljeće ove godine CERP-u su stigle 24 neobvezujuće ponude za kupnju državnih dionica Hotela Maestral.

Prije toga, u veljači, na natječaju je stiglo čak 40 pisama namjere i nakon toga samo jedna obvezujuća ponuda, koja je odbijena, jer je ponuditelj - češka tvrtka J&T IB Capital Markets, ponudila 114,2 milijuna kuna koliko je bila i početna cijena, a očekivalo se više, kao i viši iznos ulaganja.

Ministar državne imovine Goran Marić u nekoliko je navrata nakon toga izjavljivao da se za dionice i ulaganja u Hotele Maestral očekuje i može dobiti više, jer je ta tvrtka na atraktivnoj dubrovačkoj lokaciji, a i posluje pozitivno, kao i da je uvjeren da će drugi pokušaj prodaje biti uspješan.

Hoteli Maestral posljednja su velika hotelska kuća u Hrvatskoj u većinskom državnom vlasništvu. Prošlu su godinu petu za redom poslovali s neto dobiti od 4,1 milijun kuna, 7 posto višom nego u 2016. godini.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa