20.08.2018 07:23
BARBAN, 19. kolovoza 2018. (Hina), Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković u nedjelju je u Barbanu komentirao tešku financijsku situaciju u Uljaniku, u kojemu radnici nisu još dobili plaću za srpanj, i rekao kako Vlada kontinuirano vodi dijalog s upravom kompanije.  
"Uljanik je privatna kompanija i uključeni smo u sve ono što se odnosi na plan restrukturiranja, na komunikaciju s Europskom komisijom. Vlada je u siječnju, vidim da to neki koji ovdje daju izjave ne znaju, dala jamstvo od 96 milijuna eura a upravo su ta sredstva omogućila funkcioniranje Uljanika od Nove godine do danas", istaknuo je Plenković dodavši kako je ključno da se pronađe kvalitetan dogovor sa strateškim partnerom.

Po njegovim riječima, u ovom trenutku su ministarstva gospodarstva i financija intenzivno uključeni u taj dijalog i vidjet će se hoće li biti moguće dati određena financijska sredstva preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak kako bi se omogućio dovršetak narudžbi i daljnje funkcioniranje Uljanika kao brodogradilišta te svih kompanija u njegovu sastavu.

Bernardić: Krupni kapital želi zatvoriti Uljanik, Plenković "zadivljen" tom informacijom

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ranije je pak u Barbanu prozvao Vladu da je odgovorna za stanje u Uljaniku ustvrdivši kako je "Vlada dvije godine prespavala probleme u Uljaniku, a suvlasnik je". "Mogu to protumačiti samo tako da je tu u interesu krupni kapital koji žele zatvoriti Uljanik i prenamijeniti zemljiše, a to se treba spriječiti", poručio je Bernardić.

Komentirajući Bernardićevu izjavu premijer Plenković rekao je kako je "zadivljen tom informacijom"."Jako sam sada zadivljen tom informacijom. Stvarno ne znam koji ekonomski problem nije pao u krilo moje Vlade. Neka malo pogleda sjednice Vlade, ne mora ići dalje, neka pogleda odluke oko 20. siječnja.

Kad se malo informira može komentirati", poručio je premijer Andrej Plenković kojega, kako je rekao "ne brinu kritike koalicijskih partnera na račun porezne reforme", te dodao kako je riječ o prijedlogu zakona koji je tek u javnoj raspravi."U fokus je upao tek mali segment zakona o doprinosima, a reformu treba gledati u cijelosti", poručio je premijer. Rekao je kako je plan građane i gospodarstvo rasteretiti za šest milijarda kuna.

Ustvrdio je kako proces donošenja i usvajanja propisa u Hrvatskoj ima određeni tijek - fazu koja se zove javno savjetovanje, kada dokument ide u javno savjetovanje kao prva inicijalna faza nakon rada stručnih skupina i prethodnih konzultacija na razini ministarstava i Vlade, a kroz javnu raspravu vidjet ćemo kakve su reakcije na pojedine zakonske prijedloge.

"Naša je vlada napravila jako puno na fiskalnoj konsolidaciji. Prva smo vlada koja je imala suficit države prošle godine", istaknuo je Plenković i dodao kako je cilj reforme daljnje rasterećenje te daljnje smanjenje javnoga duga. Na pitanje novinara da reakcije koalicijskih partnera upućuju da se ne slažu s prijedlogom, predsjednik Vlade odgovorio kako je "ljeto u punome jeku".

"Dobro je, ljeto je. Svi su živahni, svi skaču na prvi balon. Polako. Imamo vremena, usuglasit ćemo. To što su koalicijski partneri ne znači da misle isto kao mi. Imamo vremena da izbrusimo, usuglasimo tekstove. Ovo je rana faza", zaključio je Andrej Plenković.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa