30.07.2018 07:20
ZAGREB, 27. srpnja 2018. (Hina), Dalekovod je u prvo polugodište završio s neto gubitkom od 4 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvarena dobit od 11,3 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće te kompanije objavljeno u petak.
Poslovni prihodi Dalekovoda u prvih šest mjeseci iznose 466,5 milijuna kuna, što je pad prema istom razdoblju lani za 16 posto. Taj je pad, kako objašnjavaju u Dalekovodu, posljedica smanjenja operativnih aktivnosti kako na inozemnom tako i na domaćem tržištu. 

Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji su iznosili 441,2 milijuna kuna i smanjeni su 18 posto. Ukupni poslovni rashodi Dalekovoda u prvom su polugodištu iznosili 475,1 milijun kuna i smanjeni su za 10,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Iz Dalekovoda napominju kako su prodajne aktivnosti značajno pojačane u proteklih 18 mjeseci te je u budućem razdoblju u pripremi znatno veći broj natječaja nego što je bio u prethodnim razdobljima.

U izvješću se navodi kako je Dalekovod i u 2018., kao i u prethodnim godinama, nastavio s ispunjavanjem svih obveza koje su proizašle iz financijskog restrukturiranja.

"Tako je u 2018. vjerovnicima otplaćeno 29 milijuna kuna te je kumulativno u razdoblju od 2014. do 2018. godine Dalekovod vjerovnicima isplatio 351 milijun kuna, čime nastavlja jačati povjerenje te graditi čvrste odnose s partnerima", ističe se u izvješću. Grupa Dalekovod ostvarila je u prvom polugodištu ukupne poslovne prihode od 588,2 milijuna kuna, što je 17 posto manje nego u istom razdoblju lani. 

Neto gubitak grupe iznosio je 8,8 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju ostvarena dobit od 8,2 milijuna kuna.

Grupa namjerava nastaviti daljnju internacionalizaciju i rast prihoda od prodaje na inozemnim tržištima s primarnim fokusom na tržišta regije, Skandinavije, srednje i istočne Europe (Poljska, Ukrajina i Gruzija). Snažan naglasak bit će na tržište Njemačke gdje se Dalekovod uspješno prekvalificirao za radove na prijenosnoj mreži kod najvećeg njemačkog operatora prijenosnog sustava.

Na tim je tržištima prisutan višegodišnji trend kontinuiranog ulaganja u obnavljanje i širenje energetske infrastrukture, što za grupu predstavlja potencijal za dugogodišnju prisutnost u izvođenju projekata, ističu iz Dalekovoda.

Kao strateške smjernice za buduće razdoblje iz Dalekovoda u izvješću izdvajaju fokus na fokus na rast prihoda te na efikasnost u izvedbi projekata i povećanje bruto marže, kao i snažnu orijentaciju na ugovaranje novih poslova na domaćem i ino tržištu te kadrovsko osnaživanje na svim razinama.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.