19.07.2018 07:35
ZAGREB, 18. srpnja 2018. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu donio je zaključak kojim se za daljnjih 60 dana dopušta produljenje roka za završetak predstečajnog postupka nad Sokol Marić d.o.o, odobravajući podnesak uprave te tvrtke u kojem je produljenje zatraženo jer je u međuvremenu došlo do nagodbe u predmetu Agrokor.
Kako se ističe u obrazloženju zaključka, uvidom u prijedlog plana restrukturiranja Sokol Marića koji je u predstečaju od 13. listopada 2017., utvrđeno je da ta zaštitarska tvrtka prema Agrokoru kao svom dužniku ima tražbinu od 142 milijuna kuna.

Ta tražbina s obzirom na svoju visinu u značajnijem postupku sudjeluje u imovini Sokol Marića, a s obzirom da još nije pravomoćno dovršen postupak nad Agrokorom, još uvijek nisu definitivni postotak umanjenja i rokovi dospijeća tražbine Sokol Marića.

Sud zaključuje i da je produljenje roka za završetak predstečajnog sporazuma svrsishodno za sklapanje predstečajnog sporazuma te da je produljenje roka u skladu sa Stečajnim zakonom jer je zahtjev bio zaprimljen prije isteka 300 dana od dana otvaranja predstečajnog postupka.

Produljenje roka uslijedilo je nakon što je Trgovački sud u Zagrebu početkom mjeseca donio zaključak kojim se za 25. srpnja saziva ročište za glasovanje o planu restrukturiranja u  predstečajnom postupku nad Sokol Marić d.o.o. na kojem bi više od 180 vjerovnika trebalo, između ostaloga, odlučivati i o budućim planovima poslovanja te tvrtke od koje potražuju oko 180 milijuna kuna.

Početkom veljače zastupnici Sokol Marića na ročištu za ispitivanje tražbina vjerovnika osporili su potraživanja četrdesetak vjerovnika u ukupnom iznosu od 22,7 milijuna kuna među kojima se posebno isticala osporena tražbina Porezne uprave od 4,9 milijuna kuna.

Punomoćnici Sokol Marića u cijelosti su osporili tu tražbinu navodeći kako je ''u međuvremenu prestala u cijelosti'' te da ''vjerovnik osporene tražbine ne raspolaže ovršnom ispravom''. Zastupnici Sokol Marića su, osim Poreznoj upravi, osporili i tražbine Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO), državnom Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u ukupnom iznosu većem od 1,2 milijuna kuna.

Prema tablici utvrđenih tražbina, od Sokol Marića najviše potražuju banke – među njima Raiffeisen banka koja ukupno potražuje oko 71 milijun kuna, slijedi Addiko – bivša Hypo banka s nešto više od 40 milijuna kuna i Štedbanka sa 16,5 milijuna kuna tražbina.Hrvatska poštanska banka (HPB) potražuje 14,5 milijuna kuna, Erste oko 10,1 milijuna, Zagrebačka banka nešto više od pet milijuna i BKS Bank oko 4,5 milijuna kuna.

Objava tablice utvrđenih tražbina Sokol Marića uslijedila je nakon što je sredinom listopada prošle godine Trgovački sud u Zagrebu otvorio predstečajni postupak te pozvani vjerovnike da prijave svoje tražbine od tvrtke koja je prošle godine prijavila povećani iznos ukupnog duga za čak 142 milijuna kuna ''temeljem mjenica iz faktoring poslova s Agrokor/Konzumom''.

Prijedlog za pokretanje predstečajnog postupka podnio je sam dužnik, a u priloženom planu restrukturiranja Sokol Marića isticalo se i kako je ''dodatni element prijeteće nelikvidnosti  posljedica poslovnih rezultata Agrokora na osnovi kojih se pretpostavlja realni otpis potraživanja od Agrokora u iznosu do 70 posto''. Sokol Marić je osnovan 1991. a kao najveće privatno zaštitarsko društvo u Hrvatskoj zapošljava oko 2000 radnika.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa