18.07.2018 07:15
ZAGREB, 17. srpnja 2018. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje kojim su tražbine vjerovnika Fimi medije, marketinške agencije što je postala sinonim političke korupcije, utvrđene u ukupnom iznosu nešto većem od 1,8 milijuna kuna, a od propale tvrtke najviše potražuje njena osnivačica Nevenka Jurak.
Osnivačici Fimi medije Nevenki Jurak utvrđena je tražbina od 1,71 milijuna kuna, a istovremeno su osporene tražbine nekih vjerovnika u ukupnom iznosu od oko 9,1 milijuna kuna među kojima je i Porezna uprava koja potražuje preko 8,6 milijuna kuna.

Prijavljenu tražbinu države, odnosno Ministarstva financija, koju je stečajni upravitelj priznao, osporila je Nevenka Jurak, a budući da za navedenu tražbinu postoji ovršna isprava, upućena je u parnicu radi dokazivanja osnovanosti svoga osporavanja.

Prema izvješćima stečajnog upravitelja, imovinu Fimi medije čine pokretnine, odnosno vozila, tražbine o kojima se još vode postupci, ali i čak 11, 8 milijuna kuna koji su na računu Županijskog suda  položeni kao jamčevina u kaznenom postupku u slučaju Fimi media.

U posljednjem izvješću stečajnog upravitelja stoji da su prodane pokretnine te tvrtke – automobili  BMW 320d  iz 2008. i škoda octavia combi iz iste godine za oko 90.000 kuna te su djelomično namireni vjerovnici s razlučnim pravom. Osim toga, u izvješću se navodi i kako je početkom srpnja na računu te tvrtke bilo 20.052 kune.  

Najnovije  rješenje Trgovačkog suda doneseno je više od dvije godine nakon prijedloga Financijske agencije iz ožujka 2016. za otvaranjem stečajnog postupka „zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 1842 dana i u ukupnom iznosu od 8,45 milijuna kuna“. Kako se navodilo  u prijedlogu Fine, Fimi media ima samo jednog zaposlenika i u Sberbanci oročen novac na dva računa.

Osim toga, u prijedlogu za otvaranje stečaja isticalo se da Fina ne raspolaže drugim podacima o imovini tog dužnika. Fimi media kao društvo s ograničenom odgovornošću za marketing, trgovinu i usluge osnovana je u siječnju 2001. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, a kao osnivač u sudskom registru navedena je Nevenka Jurak.

Kada su u ožujku 2014. Sanader i njegova bivša stranka nepravomoćno osuđeni za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki te punjenje stranačkog crnog fonda u slučaju Fimi media, istoimena marketinška agencija u vlasništvu Nevenke Jurak ukinuta je kao pravna osoba.

No, kako je tu presudu srušio Vrhovni sud Fimi medija je "preživjela" pa joj se sudi u ponovljenom postupku na zagrebačkom Županijskom sudu, zajedno s Nevenkom Jurak, Sanaderom, HDZ-om i ostalima.  Prema presudi iz 2014. koja nije potvrđena Fimi media je državi trebala vratiti čak 11 milijuna kuna imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom.

STRATEGYKANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Trgovački maloprodajni lanac Studenac preuzeo je trgovački lanac Duravit Trgovina, koji posluje u 13 maloprodajnih objekata na području Pule i okolice te zapošljava više od 40 zaposlenika, izvijestili su u četvrtak iz Studenca. 

SEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.