12.06.2018 12:06
ZAGREB, 12. lipnja 2018. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad Geofoto d.o.o, tvrtkom za fotogrametrijske i geodetske poslove poduzetnika Zvonka Biljeckog s nepodmirenim obvezama koje su u svibnju, prema potvrdi Fine, iznosile čak 38,8 milijuna kuna.
Sudskim rješenjem pozivaju se i vjerovnici Geofota d.o.o da u roku 60 dana prijave svoje tražbine o kojima će se odlučivati na ročištu zakazanom za 17. listopada.

Rješenje o otvaranju stečajnog postupka dostavljeno je i Općinskom sudu u Novom Zagrebu, Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo i Ministarstvu unutarnjih poslova zbog provedbe upisa zabilježbe otvaranja stečajnog postupka nad imovinom – nekretninama i pokretninama Geofota d.o.o.

Zabilježba se odnosi na nekretnine te tvrtke u zagrebačkom Buzinu, ali i na tri zrakoplova Piper i Cesna u vlasništvu Geofota, kao i na pet automobila, među kojima se ističu Jaguar XJ8 i Land Rover Freelander.

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon ročišta održanog u svibnju o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka na kojem je privremeni stečajni upravitelj naveo da kod dužnika i dalje nesporno postoji stečajni razlog nesposobnosti za plaćanje, što proizlazi iz pribavljene potvrde Fine.

Potvrdom Fine od 15. svibnja ustanovljeno je kako je Geofoto do tog dana na računima imao evidentirano 1267 dana neprekidne blokade, odnosno ukupno 180 dana blokade u prethodnih šest mjeseci zbog nepodmirenih osnova za plaćanje evidentiranih u ukupnom iznosu od 38.888.157 kuna.

Prethodni postupak radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka nad Geofotom d.o.o bio je otvoren u prosincu prošle godine kada se postupalo na temelju utvrđenog duga većeg od 11,5 milijuna kuna. Sudska odluka uslijedila je na temelju prijedloga Financijske agencije za otvaranje stečajnog postupka u kojem se ističe kako je Geofoto d.o.o. još 1. rujna 2015. imao evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 281 dana i ukupnom iznosu od 11.580.279 kuna.

Biljecki se u sudskom registru navodi kao direktor, prokurist, član ili predsjednik uprave čak devet tvrtki, među kojima su najpoznatije dobivale višemilijunske poslove od države. Biljeckog su mediji navodili kao osobu blisku bivšem premijeru Ivi Sanaderu, kojeg je angažirao kao savjetnika i njegove konzultatske usluge navodno plaćao više desetaka tisuća kuna mjesečno. Također je bio svjedok na suđenju za Fimi mediju.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa