11.06.2018 07:40
ZAGREB, 8. lipnja 2018. (Hina), Uprava Leda u petak je objavila da je za 13. srpnja sazvala izvanrednu glavnu skupštinu na kojoj bi uz ostalo dioničare trebala izvijestiti i o radnjama koje je poduzela u zaštiti tvrtke i dioničara od otvaranja izvanredne uprave u Agrokoru, pokrenutim sudskim postupcima, jamstvima te načelnom sporazum o nagodbi i prijenosu na zrcalna društva.
Prema pozivu objavljenom putem Zagrebačke burze, Uprava bi na skupštini dioničare Leda trebala izvijestiti o radnjama koje je poduzela u svrhu zaštite tvrtke i dioničara od dana donošenja rješenja Trgovačkog suda o otvaranju postupka izvanredne uprave, kao i o radnjama koje je poduzela u svrhu umanjenja obveza prema vjerovnicima, između ostalog i radnje osporavanja priznatih novčanih tražbina vjerovnika s osnove jamstava. 

Također bi trebala izvijestiti i o prijenosu poslovne cjeline Leda na zrcalno društvo sukladno načelnom sporazumu o ključnim elementima nagodbe od 10. travnja. Uprava Leda dioničarima bi trebala podnijeti izvješća i o sudskim postupcima pokrenutim pri zagrebačkom Trgovačkom sudu protiv Leda radi utvrđivanja postojanja novčane tražbine vjerovnika s osnove jamstava prema Ledu, razlozima priznanja tužbenih zahtjeva u postupcima pred tim sudom u svrhu utvrđivanja postojanja novčane tražbine vjerovnika s osnove jamstava te pravnu osnovu ovlaštenja za samostalno zastupanje tvrtke u tim postupcima. 

Dnevnim je redom najavljeno i izvješće o vrijednosti kolaterala koje je Ledo odobrio kao osiguranje za obveze vladajućeg društva Agrokor d.d. prije i poslije otvaranja postupka izvanredne uprave.Inače, zahtjev za sazivanje skupštine s takvim dnevnim redom je sredinom svibnja zatražio mirovinski fond AZ, a taj je zahtjev desetak dana poslije podržao i Raiffeisen mirovinski fond. 

No, AZ mirovinski fond je tražio da se skupštinu s navedenim točkama dnevnog reda održi najkasnije do 3. srpnja, dakle prije 10. srpnja i zakonskog roka za nagodbu u Agrokoru, dok je Uprava izvanrednu skupštinu sazvala za 13. srpnja.

Prema podacima s internet stranice Zagrebačke burze, najveći pojedinačni dioničar Leda je Agrokor d.d. koji ima 48,11 posto dionica Leda, drugi je AZ obvezni mirovinski fond kategorije B s udjelom od 10,32 posto, a treći je Raiffeisen OMF kategorije B koji ima 5,61 posto dionica Leda. 

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa