07.06.2018 07:33
ZAGREB, 7. lipnja 2018. (Hina), Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u srijedu izvješće o prometu u trgovini na malo u travnju, a očekuje se nastavak rasta potrošnje rekordni 44. mjesec zaredom, i to brži nego mjesec dana prije.
Tri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u travnju za 2,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene rasta kreću se u širokom rasponu od 1,3 do 3,5 posto.Ostvare li se procjene, bio bi to brži rast maloprodaje nego mjesec dana prije, kada je ojačala 2,1 posto na godišnjoj razini.

Time bi se nastavio rekordni trend pozitivnih kretanja, s obzirom da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji put zabilježen u kolovozu 2014. godine.Rast potrošnje 44 mjeseca zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.

"Očekujemo da je tijekom travnja nastavljen pozitivni trend u maloprodaji, no ipak nešto slabijom dinamikom zbog visoke prošlogodišnje baze i seljenje dijela potrošnje pred uskršnje blagdane u ožujak.

Istovremeno, intenziviranje turističke djelatnosti te nastavak rasta plaća i dalje daju poticaj rastu potrošnje", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine. Rast potrošnje zahvaljuje se trendu rasta plaća koji traje još od početka 2015. godine, kada su uvedene porezne promjene na dohodak.

A nove izmjene u oporezivanju dohotka, koje su stupile na snagu početkom 2017., dodatno su potaknule rast plaća i potrošnje, poručuju makroekonomisti.

Prema nedavno objavljenim podacima DZS-a, prosječna neto plaća u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je za ožujak 6.253 kune, što je realno 2,7 posto više nego u istom lanjskom mjesecu.

Podaci o maloprodaji važni su jer će pokazati koliko snažno raste osobna potrošnja, najznačajnija komponenta bruto domaćeg proizvoda (BDP), na početku drugog tromjesečja.

Nedavno je objavljeno da je u prvom tromjesečju BDP porastao za 2,5 posto na godišnjoj razini, brže nego u prethodnom kvartalu, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu osobne potrošnje, za 3,9 posto na godišnjoj razini.

A rast osobne potrošnje temelji se, među ostalim, na rastu maloprodaje. U prva tri mjeseca ove godine promet u trgovini na malo porastao je za 3,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa