29.05.2018 07:20
ZAGREB, 28. svibnja 2018. (Hina), Stečajni upravitelj Niva nekretnine d.o.o., tvrtke u sklopu Nive d.d. koju je vodio bivši hrvatski premijer Nikica Valentić, podnio je izvješće u kojem navodi da ta tvrtka od koje vjerovnici drugog višeg isplatnog reda potražuju više od 3,3 milijuna kuna nema mogućnosti za nastavak poslovanja te predlaže obustavu i zaključenje stečajnog postupka.
Izvješće stečajnog upravitelja objavljeno je uoči predstojeće skupštine vjerovnika zakazane za 5. lipnja na kojoj bi se vjerovnici trebali očitovati o stečaju te tvrtke, a među njima se posebno ističu Ministarstvo financija koje preko Porezne uprave, a na temelju PDV-a, poreza na dobit i neplaćenih članarina institucijama prijavilo potraživanje od 1,76 milijuna kuna, a kao drugi veći vjerovnik navodi se Zagorje Tehnobeton s potraživanjem od 1,61 milijuna kuna.

Stečajni postupak nad tom tvrtkom otvoren je početkom ožujka, a kako se navodi u izvješću stečajnog upravitelja, od tada do kraja prošlog tjedna nije bilo unovčenja stečajne mase.

No, s druge strane, u prethodnom izvješću ističe se kako je tijekom 2016. ta tvrtka ostvarila značajni promet nekretninama i to prodajom vinarije, pomoćne zgrade, trafostanice, spremnika i dvorište  tvrtki Belje d.d. u sklopu Agrokora. Zbog te kupoprodaje i najma nekretnina ostvaren je poslovni prihod od 59.6 milijuna kuna, dok su istodobno financijske obveze bile smanjene za čak 56.5 milijuna kuna.

Naglašava se i kako u vrijeme sklapanja kupoprodajnog ugovora računi društva nisu bili blokirani te da stoga od privremenog stečajnog upravitelja nisu uočeni razlozi za pobojnost predmetnog ugovora. No, privremeni stečajni upravitelj u svom izvješću napominje da je mišljenje dao na osnovu uvida u kupoprodajni ugovor, bez uvida u poslovne transakcije, tijek novca i valjanost knjiženja poslovnih događaja, a radi provođenje detaljne kontrole transakcije bilo bi potrebno angažirati ovlaštenog revizora koji bi nužno bio obvezan izvršiti cjelokupna financijska izvješća kako Niva nekretnina d.o.o., tako i svih povezanih društava.

''Isto tako privremeni stečajni upravitelj smatra da je bitno napomenuti da je nad kupcem navedene nekretnine Belje d.d. Darda, imenovana prinudna uprava u sklopu predstečajnog postupka nad Agrokor d.d. pa je već samim time upitna mogućnost pobijanja pravnih radnji'', ističe se u sudskom rješenju iz ožujka ove godine.

Tvrtka Niva nekretnine osnovana je 2010. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, a kao jedini osnivač naveden je Niva inženjering, tvrtka u sklopu holdinga Niva d.d. 

Pokretanje stečaja Niva nekretnine d.o.o uslijedilo je nakon sudskog oglasa u listopadu prošle godine kojim su se pozivali vjerovnici Nive d.d. da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka te tvrtke s evidentiranim dugom od oko 1,35 milijuna kuna. Tvrtka Niva d.d., registrirana kao dioničko društvo za upravljanje holding društvima bila je osnovana 1995., sjedište je u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici, a temeljni kapital joj je 120.000 kuna.

Prema računu dobiti i gubitka za 2016. predanih Fini, ta je tvrtka imala više od 26 milijuna kuna gubitka, a tijekom prošle godine oko 3,6 milijuna kuna. Kako se navodilo u konsolidiranom godišnjem financijskom izvještaju, ovisna društva o Nivi d.d. su Niva inženjering u stečaju, Črnomerec centar u predstečaju, Niva nekretnine, SK-735 i Niva Servis, s time da su udjeli u društvu SK-735 i Črnomerec Centar prodani prethodnih godina.

Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d. od 1997. do 2011. a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa