26.04.2018 07:20
ZAGREB, 25. travnja 2018. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje kojim su utvrđene tražbine vjerovnika Portala Dnevno d.o.o u stečaju, bivšeg nakladnika portala Dnevno.hr i tjednika 7dnevno, u ukupnom iznosu većem od 1,55 milijuna kuna.
Prema rješenju suca Mislava Kolakušića, najviše potražuje Porezna uprava kojoj je utvrđena tražbina od nešto manje od 700.000 kuna, a slijede tražbine Tiskare Zagreb od oko 230.000 i jednog zagrebačkog odvjetničkog ureda u otprilike istom iznosu.

U sudskom rješenju navodi se i kako je stečajni upravitelj Portala Dnevno osporio potraživanja pet vjerovnika u iznosu od oko 860.000 kuna među kojima su i tražbine televizijske voditeljice Mile Horvat i bivšeg vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe koji su pokrenuli parnice protiv tog nakladnika. Te tražbine su odbijene s objašnjenjem da je previsoko prijavljen iznosi nematerijalne štete.

No, u rješenju se navodi i kako su osporene tražbine čak pedesetak vjerovnika u ukupnom iznosu većem od dva milijuna kuna s objašnjenjem da njihovi parnični postupci protiv tog nakladnika nisu pravomoćno okončani.Sudsko rješenje uslijedilo je nakon ovogodišnjih izvješća stečajnog upravitelja u kojima su se navodili sudski postupci pokrenuti na temelju tužbi pojedinaca i institucija protiv tog nakladnika radi naknade štete zbog objavljenih tekstova.

Među ostalima, riječ je o tužbama bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, sadašnjeg potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, čelnika Mosta Bože Petrova, bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića i bivšeg SDP-ova ministra Mihaela Zmajlovića.

U izvješćima su se navodile i javne ustanove koje su pokrenule postupke protiv Portala dnevno d.o.o.među kojima su i Nacionalni park Plitvička jezera, Hrvatski audiovizualni centar, ali i Klinika za psihijatriju Vrapče, udruga B.a.b.e. i izdavačka kuća Hanza media.

Isplatu od bivšeg nakladnika portala Dnevno.hr traže i Hrvatska radiotelevizija (HRT), Hrvatski telekom (HT), Hrvatska izvještajna novinska agencija (Hina), ali i Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj. Osim toga, u tim se izvješćima navodilo da taj dužnik nema izgleda za nastavak poslovanja, ali i da se uredno poduzimaju pravne radnje vezane uz čak 43 parnična i ovršna postupka koji su u tijeku ili u prekidu.

Portal Dnevno.hr u lipnju prošle godine promijenio je vlasnika i nakladnika. Michael Ljubas, poduzetnik koji je krajem 2015. bio propucan u nogu, prodao je prava na taj portal Mariji Dekanić, vlasnici agencije za digitalni marketing Logobox.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa