19.04.2018 07:30
ZAGREB, 18. travnja 2018. (Hina), Izvanredna uprava Agrokora trenutno radi na utvrđivanju finalnog teksta nagodbe između vjerovnika u koncernu, a potpredsjednica Vlade Martina Dalić izrazila je uvjerenje kako će to osigurati stabilnu budućnost poslovanja, naplatu vjerovnika i i dati dodatni impuls poslovanju poduzeća u sastavu tog koncerna.
Na tematskoj sjednici Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora o poslovanju Agrokora, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Dalić istaknula je u srijedu da su cijeli postupak izvanredne uprave i njegovi ciljevi - osiguranje stabilnosti gospodarstva i nastavka poslovanja Agrokora - u značajnoj mjeri ostvareni, a samo postizanje nagode osigurat će stabilnu budućnost poslovanja, naplatu vjerovnika i i dati dodatni impuls poslovanju poduzeća Agrokora. Ocijenila je i da su tijek proces izvanredne uprave i njihovi rezultati dali  doprinos stabilnosti gospodarstva.

Izvanredni povjerenik u Agrokoru Fabris Peruško izjavio je kako izvanredna uprava trenutno radi na utvrđivanju finalnog teksta nagodbe temeljem prijavljenih tražbina i njihovog pravnog statusa. Na početku svog izlaganja na Odboru za gospodarstvo Peruško je istaknuo da je u proteklih sedam tjedana, otkad ga je Trgovački sud u Zagrebu imenovao izvanrednim povjerenikom u Agrokoru, njegov primarni i daleko najvažniji cilj bio je potpisati dokument o nagodbi kojim vjerovnici dogovaraju sve ključne elemente i aspekte nagodbe.

Uz to, naveo je dogovorili su i pristupanje Sberbanke procesu te model isplate graničnog duga dobavljačima.Podsjetio je da su dogovori o nagodbi, koji su prethodili imenovanju nove izvanredne uprave, bili zastali, te su Peruško i njegova zamjenica Irena Weber uz pomoć potpredsjednice Vlade Martine Dalić sve napore usmjerili na uspostavljanje otvorenog, intenzivnog i konstruktivnog dijaloga među predstavnicima vjerovnika.

"To je rezultiralo potpisivanjem načelnog sporazuma vjerovnika o ključnim elementima nagodbe 10. travnja ove godine. U međuvremenu smo od Trgovačkog suda zatražili i dobili produljenje trajanja postupka izvanredne uprave za zakonom predviđena tri mjeseca", naveo je.

Po potpisivanju načelnog sporazuma vjerovnika izvanredna uprava je, kako je istaknuo, nastavila raditi na utvrđivanju finalnog teksta nagodbe, na kojem trenutno radi temeljem prijavljenih tražbina i njihovog pravnog statusa.

Peruško je potom članovima odbora prezentirao načelni sporazum između vjerovnika. Pritom je istaknuo da se poslovanje buduće grupe oslanja na tzv. arms length načelo po pitanju odnosa među kompanijama unutar grupe, što znači da su stranke u međusobnim odnosima ravnopravne i neovisne.

"Također, kako bi se minimizirale šanse ponavljanja sistemskog rizika u budućnosti, očekuje se da neće biti međusobnog zaduživanja između operativnih kompanija, a zaduživanje između operativnih društava i holding društva predviđeno je u vrlo ograničenom opsegu, neophodnom za optimizaciju kapitalne strukture", rekao je. Podsjetio je i da je glavni kriterij određivanja iznosa namirenja pojedinih tražbina EPM (Entity Priority Model). U nastavku je Peruško detaljnije obrazložio osam ključnih elemenata nagodbe.

Obrazlažući korporativnu strukturu nove Agrokor grupe, podsjetio je da bi tri društva bila u Nizozemskoj, dok bi matično društvo svih ovisnih i povezanih društava nove Agrokor grupe bilo hrvatsko holding društvo. Vjerovnici su za sjedište nove holding strukture odabrali Nizozemsku, jer je i većina tražbina u stranom vlasništvu odnosno međunarodnih financijskih institucija, napomenuo je Peruško.

Podsjetio je i da bi nova društva koja bi činila operativnu strukturu, bila osnovana kao društva s ograničenom odgovornošću u izravnom vlasništvu hrvatske holding kompanije, a kao 'zrcalna društva' preuzela bi poslovne cjeline postojećih insolventnih tvrtki. "Novo društvo osigurava nastavak poslovanja nakon nagodbe, bez naslijeđenih obaveza, odnosno poznatih i nepoznatih tražbina nastalih prije otvaranja postupka. Također, novo društvo osigurava da stara struktura bude odvojena od nove, u skladu s nagodbom", rekao je.

Peruško je saborskim zastupnicima detaljno predstavio i dio načelnog sporazuma o tretmanu vjerovnika s tražbinama nastalim prije otvaranja postupka izvanredne uprave, strukturu duga nove i kapitalnu strukturu nove grupe. Pritom je uz ostalo istaknuo kako će za refinanciranje tzv. roll up kredita u iznosu od 1,06 milijardi eura (iz lipnja 2017.) hrvatska holding kompanija ići u novi kreditni aranžman, a uvjete tog kredita tek treba utvrditi i na tomu se radi. 

Za financiranje operativnih kompanija predviđena je mogućnost financiranja operativnih troškova kroz revolving kredite, a Peruško naglašava i kako nije previđeno uzajamno financiranje operativnih kompanija kao u sadašnjoj Agrokor grupi, osim izravno, između hrvatske holding kompanije i pojedine operativne kompanije.

Kod kapitalne strukture nove grupe podsjetio je i kako bi se tražbine vjerovnika zamijenile kombinacijom vlasničkih i dužničkih instrumenata, a alokacija bi se odredila temeljem EPM modela. Svaki vjerovnik će istovremeno dobiti dio vlasničkih i dio dužničkih instrumenata koji će biti međusobno vezani na način da se s njima ne može odvojeno raspolagati, rekao je, dodajući kako će njihova prodaja biti omogućena pod uvjetom da se radi na privatnom tržištu i da se prodaju zajedno.

Vjerovnici će utjecati na upravljanje novom grupom kroz imenovanje uprave i ograničenjima u njihovom djelovanju, rekao je. Detaljnije se osvrnuo i na dogovor s dobavljačima o daljnjoj isplati tzv. graničnog duga, podsjećajući kako je najviši iznos koji će moći biti plaćen 80 milijuna eura. Posebnim dogovorom je utvrđeno da vjerovnici imaju uvjetno pravo na plaćanje preostalog dijela graničnog duga, kroz razdoblje od četiri godine, a pod uvjetom određenog rezultata Konzuma.

Također će maloprodajne kompanije novog Agrokora takve vjerovnike zadržati kao dobavljače u razdoblju od pet godina, podsjetio je Peruško. Istaknuo je i dogovor oko depozitara za držanje instrumenata namirenja vezanih uz osporene tražbine, kao i da je među ključnim elementima nagodbe i dogovor da se prije samog sklapanja nagodbe sklapaju obvezujući ugovori o podržavanju nagodbe.

Peruško je podsjetio i da će svi ugovori o radu zaposlenika biti preneseni u novu grupu. "Maksimalnu zaposlenost koja je u sustavu Agrokor očuvana kroz cijeli postupak izvanredne uprave, namjeravamo čuvati i dalje", rekao je Peruško, koji je čvrsto uvjeren da će postupak izvanredne uprave biti uspješno okončan nagodbom u zakonom propisanom roku. 

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.