06.04.2018 07:20
ZAGREB, 5. travnja 2018. (Hina), Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) odlučilo je pokrenuti postupak prodaje dionica HTP Orebića putem Zagrebačke burze, kao i prodaju dionica i poslovnih udjela u 17 tvrtki putem javnog nadmetanja, izvijestili su u četvrtak iz CERP-a.
Kroz blok transakciju na uređenom tržištu Zagrebačke burze bit će organizirana prodaja 110.609 redovnih dionica HTP-a Orebić, što čini 23,35 posto udjela u temeljnom kapitalu, nominalne vrijednosti 11,06 milijuna kuna, odlučeno je na sjednici UV-a CERP-a održanoj 28. ožujka.

Kako se navodi u odluci, u javnom pozivu CERP će odrediti minimalnu cijenu po dionici, koja ne može biti niža od prosječne dnevne cijene na Zagrebačkoj burzi prije objave javnog poziva za prikupljanje obvezujućih ponuda i minimalnu količinu, u skladu s Trgovinskim priručnikom Burze.

Minimalna veličina blok transakcije, naime, za dionice iznosi 2 milijuna kuna.CERP zadržava pravo da ne prihvati ni jednu obvezujuću ponudu i ne pristupi sklapanju blok transakcije, navodi se između ostaloga u toj odluci.Ujedno, na prodaju će se ponuditi i dionice i poslovni udjeli u 17 tvrtki putem javnog nadmetanja.

Tako će se ponuditi 10.019 dionica zagrebačkog Gramat-Lorisa, što predstavlja 27,36 posto udjela u temeljnom kapitalu, nominalne vrijednosti 3,9 milijuna kuna. Nakon prodaje u državnom vlasništvu ostalo bi 0,64 posto udjela u toj tvrtki, stoji u odluci Upravnog vijeća CERP-a.Prodaje se i 147.862 dionica Geofizike, što predstavlja 25,78 posto udjela, nominalne vrijednosti 44,36 milijuna kuna.

U Đuro Đaković Alatnici na prodaju se nudi 1 dionica, koja predstavlja udjel u temeljnom kapitalu od 24,59 posto, i to po nominalnoj vrijednosti od 1,93 milijuna kuna. Također, na prodaju se nudi i 1.087 dionica kerestinečkog Metalminerala ili udjel od gotovo 24 posto, po nominalnoj vrijednosti od gotovo 2 milijuna kuna. Među vrjednijim ponuđenim udjelima na prodaji je i 8.270 dionica ili 14,14 posto udjela u porečkoj Agrolaguni, s nominalnom vrijednosti od 20,68 milijuna kuna.

Rok za podnošenje pisama namjere za iskazivanje interesa za kupnju je 15 dana od četvrtka, 5. travnja.Između ostaloga UV CERP-a prihvatilo je prijedlog Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te će za člana Uprave - direktora Opreme pod tlakom imenovati Antu Dizdara na mandatno razdoblje od šest mjeseci.

Prihvaćen je i prijedlog Ministarstva obrane da se Nadzornom odboru Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici predloži opoziv predsjednika Uprave Pavla Krpana te za predsjednika Uprave imenuje Ivica Grebenar, a člana Uprave Zdravko Klanac.

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.