06.04.2018 07:20
ZAGREB, 5. travnja 2018. (Hina), Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) odlučilo je pokrenuti postupak prodaje dionica HTP Orebića putem Zagrebačke burze, kao i prodaju dionica i poslovnih udjela u 17 tvrtki putem javnog nadmetanja, izvijestili su u četvrtak iz CERP-a.
Kroz blok transakciju na uređenom tržištu Zagrebačke burze bit će organizirana prodaja 110.609 redovnih dionica HTP-a Orebić, što čini 23,35 posto udjela u temeljnom kapitalu, nominalne vrijednosti 11,06 milijuna kuna, odlučeno je na sjednici UV-a CERP-a održanoj 28. ožujka.

Kako se navodi u odluci, u javnom pozivu CERP će odrediti minimalnu cijenu po dionici, koja ne može biti niža od prosječne dnevne cijene na Zagrebačkoj burzi prije objave javnog poziva za prikupljanje obvezujućih ponuda i minimalnu količinu, u skladu s Trgovinskim priručnikom Burze.

Minimalna veličina blok transakcije, naime, za dionice iznosi 2 milijuna kuna.CERP zadržava pravo da ne prihvati ni jednu obvezujuću ponudu i ne pristupi sklapanju blok transakcije, navodi se između ostaloga u toj odluci.Ujedno, na prodaju će se ponuditi i dionice i poslovni udjeli u 17 tvrtki putem javnog nadmetanja.

Tako će se ponuditi 10.019 dionica zagrebačkog Gramat-Lorisa, što predstavlja 27,36 posto udjela u temeljnom kapitalu, nominalne vrijednosti 3,9 milijuna kuna. Nakon prodaje u državnom vlasništvu ostalo bi 0,64 posto udjela u toj tvrtki, stoji u odluci Upravnog vijeća CERP-a.Prodaje se i 147.862 dionica Geofizike, što predstavlja 25,78 posto udjela, nominalne vrijednosti 44,36 milijuna kuna.

U Đuro Đaković Alatnici na prodaju se nudi 1 dionica, koja predstavlja udjel u temeljnom kapitalu od 24,59 posto, i to po nominalnoj vrijednosti od 1,93 milijuna kuna. Također, na prodaju se nudi i 1.087 dionica kerestinečkog Metalminerala ili udjel od gotovo 24 posto, po nominalnoj vrijednosti od gotovo 2 milijuna kuna. Među vrjednijim ponuđenim udjelima na prodaji je i 8.270 dionica ili 14,14 posto udjela u porečkoj Agrolaguni, s nominalnom vrijednosti od 20,68 milijuna kuna.

Rok za podnošenje pisama namjere za iskazivanje interesa za kupnju je 15 dana od četvrtka, 5. travnja.Između ostaloga UV CERP-a prihvatilo je prijedlog Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te će za člana Uprave - direktora Opreme pod tlakom imenovati Antu Dizdara na mandatno razdoblje od šest mjeseci.

Prihvaćen je i prijedlog Ministarstva obrane da se Nadzornom odboru Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici predloži opoziv predsjednika Uprave Pavla Krpana te za predsjednika Uprave imenuje Ivica Grebenar, a člana Uprave Zdravko Klanac.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.