04.04.2018 07:30
LONDON, 3. travnja 2018. (Hina), Kratkoročna ograničenja kapaciteta i loše vrijeme zakočili su u ožujku aktivnosti u industriji eurozone, izvijestila je u utorak londonska tvrtka Markit, izdvajajući i nepovoljan utjecaj jačeg eura na izvoz.
Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone pao je u ožujku za dva boda u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši na 56,6 bodova, utvrdili su u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka, potvrdivši početnu procjenu njegove vrijednosti.

PMI je tako pao u sva tri ovogodišnja mjeseca, pri čemu je u ožujku pad aktivnosti zabilježen u svim članicama eurozone obuhvaćenim istraživanjem, te u svim sektorima, uključujući proizvođače intermedijarnih, investicijskih i potrošačkih dobara.

"Pad PMI-ja ne bi nas trebao previše brinuti budući da je određeno usporavanje nakon uzleta na kraju prošle i početku ove godine bilo neizbježno, između ostalog i zato što kratkoročna ograničenja kapaciteta ne dopuštaju gospodarstvu da raste tako brzo kroz dulje razdoblje", naglašava glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Ograničenja su se očitovala u produljenju rokova isporuke koje spada među najveće u povijesti straživanja, pokazuje izvješće Markita. "U određenoj se mjeri usporavanje može pripisati i vremenskim faktorima, poput loših vremenskih uvjeta", dodaje Williamson.

Upozorava ipak da slabljenje poslovnog optimizma u pogledu cijele godine signalizira dodatne probleme koji utječu na knjige narudžbi. "Izvoz je rastao više nego upola slabije nego krajem prošle godine, dijelom i zbog jačanja eura a u pojedinim slučajevima potražnju guše više cijene", tumači ekonomist Markita.

Prosječna vrijednost PMI-ja u prvom tromjesečju od 58,2 boda odražava ipak solidan tempo rasta, konstatiraju u londonskoj tvrtki.

Plinsko postrojenjeZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak s ciljem povećanja sigurnosti opskrbe plinom, donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, pri čemu ukupna vrijednost ulaganja doseže 180 milijuna eura.

SPLIT, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Storylines residential ships i splitski Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda, vrijednog 1,5 milijardi američkih dolara, priopćeno je iz te kompanije iz Miamija.

ZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Kako bi očuvala proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, tvrtka Dukat podići će, po sedmi put u ovoj godini, otkupnu cijenu mlijeka, pa će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Istraživanje trendova o plaćama i dodatnim naknadama na hrvatskom tržištu, koje je provela tvrtka Manpower, pokazalo je da je većina poslodavaca, 60,5 posto ispitanih, unatoč krizi povećala plaće i naknade u prvom polugodištu, no i da dodatno ne motiviraju zaposlenike transformativnim edukacijama i obukama.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je upozorila na nestabilnu situaciju na tržištu plina i nova poskupljenja, apeliravši na hitnu intervenciju vlade i resornog ministarstva, a u slučaju nepronalaska adekvatnog rješenja, najavila je i prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.