28.03.2018 07:32
ZAGREB, 27. ožujka 2018. (Hina), Stečajni upravitelj Fimi medije podnio je izvješće u kojem se u idućem razdoblju predlaže unovčenje imovine i prodaja automobila u vlasništvu te marketinške agencije, sinonima političke korupcije u Hrvatskoj nakon optužbi da se preko nje, u vrijeme premijera Ive Sanadera, punio HDZ-ov crni fond, ali i džepovi stranačkih dužnosnika.
Kako se ističe u izvješću, Fimi media ima imovinu, ali nema uvjeta za nastavak poslovanja. Stečajni upravitelj je utvrdio da imovinu te tvrtke čine pokretnine, odnosno vozila, tražbine Fimi medije o kojima se još vode postupci, ali i čak 11,8 milijuna kuna koji su na računu Županijskog suda položeni kao jamčevina u kaznenom postupku u slučaju Fimi media.

Kao imovina Fimi medije koja bi se mogla unovčiti u najkraćem roku, navode se pokretnine, odnosno automobili BMW 320d iz 2008. procijenjene vrijednosti nešto veće od 90.000 kuna i Škoda Octavia combi iz iste godine procijenjena na gotovo 40.000 kuna.

Ističe se i kako državi kao razlučnom vjerovniku Fimi medije treba omogućiti da se očituje o načinu unovčenja tih vozila, a predlaže se da se ti automobili unovče slobodnom pogodbom jer odluku o tome nije ovlaštena donositi skupština vjerovnika.

Stečajni upravitelj predlaže i da se preuzmu postupci Fimi medije protiv Hrvatskih autocesta i Podravke od kojih se potražuje više stotina tisuća kuna, a kojima po žalbi, odnosno reviziji odlučuju Visoki trgovački sud i Vrhovni sud.

U izvješću se podsjeća i kako je rješenjem Županijskog suda iz listopada 2016. bio odbijen prijedlog Fimi medije za vraćanjem jamčevine od 11,8 milijuna kuna položene zbog kaznenog postupka te da je i Vrhovni sud potvrdio to rješenje.No, navodi se i kako u slučaju da ''otpadne'' temelj po kojemu je određena ta mjera, odnosno da prestane potreba za jamčevinom, tih 11,8 milijuna kuna bi se moglo vratiti na račun Fimi medije.

Izvješće stečajnog upravitelja Ante Dragičevića uslijedilo je nakon što je krajem siječnja prethodno imenovani Goran Jujnović Lučić zatražio i dobio razrješenje od dužnosti navodeći kao razlog ''preopterećenost drugim otvorenim stečajnim postupcima što predstavlja prepreku za vođenje i ovog stečajnog postupka'' te navodeći objektivnu nemogućnost poštivanja zakonskih rokova propisanih za unovčenje imovine dužnika i namirenje vjerovnika.

Trgovački sud je odlučujući o tome naveo i da nema promjena u zakazivanju ročišta na kojem bi se vjerovnici, ali i Nevenka Jurak kao zastupnica te tvrtke, 11. travnja trebali očitovati o uvjetima za otvaranje stečajnog postupka. Odluka Trgovačkog suda uslijedila je nakon prijedloga Financijske agencije (Fina) iz ožujka 2016. kojim se predlaže "otvaranje stečajnog postupka zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 1842 dana i u ukupnom iznosu od 8,45 milijuna kuna".

Kako se navodilo u prijedlogu Fine, Fimi media ima samo jednog zaposlenika i u Sberbanci oročen novac na dva računa. Osim toga, u prijedlogu za otvaranje stečaja stoji da Fina ne raspolaže drugim podacima o imovini tog dužnika.

Nevenka Jurak je na ročištu u prethodnom postupku priznala postojanje stečajnog razloga - nesposobnost za plaćanje te je navela da Fimi media ima imovinu i to potraživanje temeljem pravomoćne i ovršne presude Trgovačkog suda u Bjelovaru u iznosu od oko 310.000 kuna čime se mogu i namiriti troškovi stečajnog postupka.

Fimi media kao društvo s ograničenom odgovornošću za marketing, trgovinu i usluge osnovana je u siječnju 2001. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, a kao osnivač i direktor u sudskom registru navedena je Nevenka Jurak. Kada su u ožujku 2014. Sanader i njegova bivša stranka nepravomoćno osuđeni za korupciju u slučaju Fimi media, istoimena marketinška agencija ukinuta je kao pravna osoba.

No, kako je tu presudu srušio Vrhovni sud Fimi medija je "preživjela" pa joj se sudi u ponovljenom postupku na zagrebačkom Županijskom sudu, zajedno s Nevenkom Jurak, Sanaderom, HDZ-om i ostalima. Prema presudi iz 2014. koja nije potvrđena Fimi media je državi trebala vratiti čak 11 milijuna kuna imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKASEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina. 

LONDON, 18. svibnja 2022 (Hina) - Netflix je otpustio oko 150 djelatnika, mjesec dana nakon što je objavio da prvi puta u zadnjih deset godina gubi pretplatnike. 

ZAGREB, 17. svibnja 2022. (Hina) - Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja i postati njegov izvoznik, ocjenjuje se u analizi konzultantske tvrtke Smarter u kojoj se ističe da Hrvatska proizvodi više suncokreta nego što joj treba, ali i znatno manje ulja od vlastitih potreba.

LONDON, 17. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Britanska stopa nezaposlenosti na početku je godine bila najniža u više od 47 godina, pokazuju službeni podaci, no plaće su nastavile zaostajati za rastućom inflacijom.