27.03.2018 12:15
ZAGREB, 27. ožujka 2018. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu za 11. travnja zakazao je ročište na kojem će se utvrditi vrijednost nekretnina Com Com d.o.o., tvrtke bivšeg većinskog vlasnika Europapress Holdinga (EPH) Ninoslava Pavića, od koje vjerovnici u stečajnom postupku potražuju više od 90 milijuna kuna.
Kako se ističe u zaključku, vrijednost nekretnina sud utvrđuje zaključkom po slobod­noj ocjeni nakon održanog ročišta na kojemu će razlučnim i stečajnim vjerovnicima kao i stečajnom upravitelju biti omogućeno da se o tome izjasne te prilože odgovarajuće pisane dokaze.Sudska odluka uslijedila je nakon izvješća stečajnog upravitelja koji je isticao kako će pokrenuti utvrđivanje cijene nekretnina te tvrtke u zagrebačkoj Bužanovoj ulici dosad procijenjene vrijednosti od oko milijun kuna.

U tom se izvješću navodi kako je riječ o nekretninama odnosno suvlasničkim udjelima u u zgradi u Bužanovoj na kojima postoji razlučno pravo Raiffeisen banke koja ima tražbinu od oko 8,7 milijun kuna. Isticalo se i kako je, a nakon provedenog natječaja za prodaju pokretnina Pavićeve tvrtke u stečaju, na javnoj dražbi prodan i nekad skupocjeni Mercedes E50 AMG 210 za koji je kupac nakon četvrtog oglasa za prodaju izdvojio samo 13.250 kuna s PDV-om.

Navodilo  se i kako u procjeni vrijednosti imovine Com Com d.o.o, između ostaloga, treba razmotriti i udjele te tvrtke u drugim društvima – a naročito u Hanza mediji, bivšem EPH koji je preuzeo pokojni Marijan Hanžeković, a zbog čega je Ninoslav Pavić pokrenuo spor tražeći oko 260 milijuna kuna odštete.

Izvješće stečajnog upravitelja uslijedilo je nakon što su u siječnju utvrđene tražbina vjerovnika Pavićeve tvrtke u ukupnom iznosu od više od 90 milijuna kuna među kojima je najveća utvrđena tražbina Agrokora u iznosu od 59,6 milijuna kuna.

Agrokorovo potraživanje temelji se na ugovoru o namjenski oročenom depozitu, ugovoru o kratkoročnom kreditu i sporazumu o reguliranju međusobnih odnosa sklopljenih od  listopada 2012. do kolovoza 2016.

Nekretninska tvrtka Allegheny Financial kojoj je osnivač, između ostalih i Ninoslav Pavić, potražuje 17,2 milijuna kuna na temelju ugovora o pozajmicama, ali i ugovora o kupoprodaji i ugovora o preuzimanju duga sklopljenih od siječnja 2008. do travnja 2012.Raiffeisen banci priznata je tražbina od preko 8,7 milijuna kuna, a ta banka ima i osiguranja svojih potraživanja upisivanjem na stambenu zgradu u zagrebačkoj Bužanovoj ulici. 

Među većim vjerovnicima je i Porezna uprava koja na temelju poreza, doprinosa i drugih davanja potražuje nešto manje od 600.000 kuna.Tvrtka Com Com osnovana je 2004. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna i sjedištem u zagrebačkoj Katančićevoj ulici. Jedini osnivač bio je Pavić, a upravo je Com Com bila tvrtka preko koje je bivši vlasnik EPH držao većinski udio u toj medijskoj kompaniji. Stečajni postupak nad Com Com bio je otvoren u kolovozu prošle godine.

Poticanje ulaganjaZAGREB, 6. prosinca 2022. (Hina) - Prihodi IT industrije u Hrvatskoj u 2021. premašili su 32 milijarde kuna, što je 15 posto više nego u 2020. te 57 posto više nego prije pet godina, ali plaće zaostaju za Europom, zbog čega toj industriji sve više nedostaje radnika, pa bi bilo dobro da IT dobije veću podršku države, poručeno je u utorak s konferencije Hrvatske gospodarske komore (HGK) o IT-ju.

ŽENEVA, 6. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA). 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su porasle za 17,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime su povećane 21. mjesec zaredom na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak je pozdravila skorašnje potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu, koje će značiti manje financijsko i administrativno opterećenje za poduzeća koja izravno posluju.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u ponedjeljak je stekao većinski udio u društvu Yellow Submarine, koje upravlja vodećim brendom premium burgera u središnjoj Europi Submarine, priopćeno je iz tog fonda.