16.03.2018 07:25
ZAGREB, 15. ožujka 2018. (Hina), Trgovački sud donio je rješenje kojim na javnu dražbu idu nekretnine Nive inženjeringa u stečaju, tvrtke što ju je osnovala Niva d.d. bivšeg premijera Nikice Valentića, koja vjerovnicima duguje više od 130 milijuna kuna, a uvjete i način prodaje na javnoj dražbi sud će odrediti naknadno.
Sudskim rješenjima objavljenima u srijedu kao prve nekretnine koje će ići na ''bubanj'' navedena su zemljišta u Jastrebarskom od oko 58.000 kvadrata od kojih je jedno planirano kao koridor željeznice, a drugo kao građevinsko zemljište.Na tim zemljištima, procijenjene vrijednosti od gotovo 1,9 milijuna kuna, razlučna prava imaju neki od najvećih vjerovnika Nive inženjeringa – H-Abduco i Prima ulaganja.

Osim toga na planiranoj elektroničkoj javnoj dražbi oglašena je i prodaja dva stana u elitnoj zagrebačkoj Nazorovoj ulici procijenjene vrijednosti od oko 750.000 kuna. Odluka o prodaji nekretnina Nive inženjeringa uslijedila je nakon prošlogodišnjeg otvaranja stečajnog postupka na prijedlog vjerovnika H-Abduco, Prima ulaganja i HUP-a Zagreb.

Prije toga, u listopadu 2016. bio je obustavljen skraćeni stečajni postupak pokrenut na prijedlog Financijske agencije (Fine) budući da je bilo utvrđeno da Niva inženjering ima imovinu kojom se mogu namiriti njegovi vjerovnici. Prema navodima Fine iz zahtjeva za provedbu skraćenog stečajnog postupka iz kolovoza 2016. Niva inženjering je tada imala neizvršene osnove za plaćanje u iznosu od oko 5,5 milijuna kuna u neprekinutom razdoblju od 120 dana.

Nadalje, u izvješću privremenog stečajnog upravitelja o postojanju razloga za otvaranje stečajnog postupka iz travnja 2017. navodilo se kako Niva inženjering ''nema izgleda za nastavak poslovanja dužnika, jer je društvo obustavilo poslovanje'' te da su ''ispunjeni stečajni razlozi nesposobnosti za plaćanje i prezaduženosti''. No, već su tada značajno porasli dugovi te tvrtke.

Prema očevidniku Fine od 31. ožujka 2017. Niva inženjering je imala nepodmirene obveze u iznosu od čak 50,1 milijuna kuna te je bila u neprekidnoj blokadi ukupno 180 dana.Nakon otvaranja stečaja i održanog ispitnog i izvještajnog ročišta, u rujnu 2017. utvrđene su tražbine četrdesetak vjerovnika Nive inženjeringa u ukupnom iznosu većem od 130 milijuna kuna.

Kao najveći vjerovnik navedena je Kreditna banka Zagreb koja potražuje 58,5 milijuna kuna, slijede H-Abduco s 37,9 milijuna, Erste banka s 13,8 milijuna i Prima ulaganja s 10,1 milijuna kuna. Zanimljivo je i dugovanje tvrtke u sklopu Valentićava koncerna prema Gradu Zagrebu od više od šest milijuna kuna.

Niva inženjering je registrirana kao tvrtka za graditeljstvo, projektiranje i nadzor s temeljnim kapitalom od 16,7 milijuna kuna i sa sjedištem u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici gdje je i sjedište krovne tvrtke Niva d.d koja upravlja svim tvrtkama tog holdinga.

Osim za Nivu inženjering, Trgovački sud u Zagrebu u listopadu prošle godine pozvao je i vjerovnike Nive d.d da predlože otvaranje stečajnog postupka te tvrtke s evidentiranim dugom od oko 1,35 milijuna kuna. Tvrtka Niva d.d. registrirana kao dioničko društvo za upravljanje holding društvima osnovana je 1995. sa sjedištem u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici i temeljnim kapitalom od 120.000 kuna.

Kako se navodi u izvještajima Fine, ovisna društva o Nivi d.d. su Niva inžinjering, Črmomerec centar u stečaju, Niva nekretnine, SK-735 i Niva Servis, s time da su udjeli u društvu SK-735 i Črnomerec Centar u stečaju prodani u lipnju, odnosno travnju pretprošle godine. Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d. od 1997. do 2011., a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.

Poticanje ulaganjaZAGREB, 6. prosinca 2022. (Hina) - Prihodi IT industrije u Hrvatskoj u 2021. premašili su 32 milijarde kuna, što je 15 posto više nego u 2020. te 57 posto više nego prije pet godina, ali plaće zaostaju za Europom, zbog čega toj industriji sve više nedostaje radnika, pa bi bilo dobro da IT dobije veću podršku države, poručeno je u utorak s konferencije Hrvatske gospodarske komore (HGK) o IT-ju.

ŽENEVA, 6. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA). 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su porasle za 17,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime su povećane 21. mjesec zaredom na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak je pozdravila skorašnje potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu, koje će značiti manje financijsko i administrativno opterećenje za poduzeća koja izravno posluju.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u ponedjeljak je stekao većinski udio u društvu Yellow Submarine, koje upravlja vodećim brendom premium burgera u središnjoj Europi Submarine, priopćeno je iz tog fonda.