07.03.2018 07:20
ZAGREB, 6. ožujka 2018. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje kojim se utvrđuje da je Hoto grupa d.o.o, matična tvrtka poduzetnika Tomislava Horvatinčića, sklopila ugovor o prodaji i ustupu potraživanja od 49,3 milijuna kuna prema tvrki Dorf, također u Horvatinčićevu vlasništvu, koja je od 2015. u stečaju sa više od 66 milijuna kuna tražbina vjerovnika.
Hoto grupa kao stečajni i razlučni vjerovnik prošlog je tjedna obavijestila sud da je 31. prosinca prošle godine sklopljen ugovor o prodaji i ustupu potraživanja s Tihomirom Krtalićem iz Zagreba u svojstvu kupca vjerovnikovih potraživanja čime je taj stjecatelj, kako se navodi, stupio na mjesto prodavatelja kao stečajnog vjerovnika u ovom stečajnom postupku. Za koliko su prodana potraživanja prema Dorfu nije navedeno, no prema tražbinama vjerovnika utvrđenim u rujnu 2015. Hoto grupa je od te tvrtke potraživala 49.310.199 kuna.

Najnovije sudsko rješenje uslijedilo je dva mjeseca nakon što je stečajna upraviteljica Dorf podnijela izvješće o tijeku dvoipolgodišnjeg stečajnog postupka te tvrtke s više od 66 milijuna kuna nagomilanog duga u kojem se navodi da je od prodaje zemljišta te tvrtke uprihođeno nešto više od 760.000 kuna te da je razlučnim vjerovnicima dosad isplaćeno nešto više od 570.000 kuna.

Izvješće stečajne upraviteljica uslijedilo je nakon održane petnaeste javne dražbe za imovinu i zemljište propale Horvatinčićeve tvtke u Strmcu pokraj i unutar naselja Hoto vila.U dosadašnjim dražbama za nekretnine Dorfa d.o.o, koje se u zemljišnim knjigama vode kao više desetaka oranica površine od četiri do 2400 četvornih metara, najveći je interes pokazao Grad Sveta Nedelja kojem je u svibnju prošle godine bilo dosuđeno tridesetak oranica (zemljišta) u ukupnoj vrijednosti 10,4 milijuna kuna.

No, budući da nakon toga Grad Sveta Nedelja u zakonskom roku nije uplatio kupovninu u tom iznosu, preuzeo je samo dio nekretnina u vrijednosti od nešto više od 480.000 kuna da bi naknadno u studenome svetonedeljska vlast pokazala interes za još dvije nekretnine vrijedne nešto manje od 700.000 kuna. Zanimljivo je i istaknuti da i je u procesu namirenja vjerovnika održano više javnih dražbi za uredski namještaj, vrijednu informatičku opremu i alat propale Horvatinčićeve tvrtke – uključivši i čekiće, odvijače, bušilice, brusilice i setova kliješta ukupne početne procijenjene vrijednosti od gotovo 38.000 kuna.

Te su pokretnine bile prodane tek nakon devetog javnog prikupljanja ponuda za ponuđenih 3120 kuna uvećanih za porez na dodanu vrijednost. Kako se ističe u izvješću stečajne upraviteljice, trenutačno je na žiro računu te Horvatinčićeve tvrtke 123.475 kuna.

Tvrtka Dorf d.o.o osnovana je 2004. s temeljnim kapitalom nešto većim od osam milijuna kuna. Tvrtka je zapala u probleme nekoliko godina kasnije, a sredinom 2015. je sudskim rješenjem postavljena stečajna upraviteljiteljica. Ukupni iznos priznatih tražbina vjerovnika višeg isplatnog reda te Horvatinčićeve tvrtke, prema izvješću stečajne upraviteljice, iznosi 66,44 milijuna kuna.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKASEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina. 

LONDON, 18. svibnja 2022 (Hina) - Netflix je otpustio oko 150 djelatnika, mjesec dana nakon što je objavio da prvi puta u zadnjih deset godina gubi pretplatnike. 

ZAGREB, 17. svibnja 2022. (Hina) - Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja i postati njegov izvoznik, ocjenjuje se u analizi konzultantske tvrtke Smarter u kojoj se ističe da Hrvatska proizvodi više suncokreta nego što joj treba, ali i znatno manje ulja od vlastitih potreba.

LONDON, 17. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Britanska stopa nezaposlenosti na početku je godine bila najniža u više od 47 godina, pokazuju službeni podaci, no plaće su nastavile zaostajati za rastućom inflacijom.