22.02.2018 07:30
ŠIBENIK, 21. veljače 2018. (Hina), Bivši radnici TLM Prešaonice i njihov odvjetnik Jere Matić zatražili su u srijedu razrješenje stečajnog upravitelja Ivana Gjurašića, a od Državnog odvjetništva da podnese kaznenu prijavu protiv tvrtaka Impol ulaganja i Impol TLM-a.
 Stečajnom upravitelju zamjeraju što, kako su ustvrdili u srijedu okupljeni ispred TLM-a, pogoduje Impol TLM-u, koji je obećao, ali nije pokrenuo proizvodnju u Prešaonici, a s druge je strane zainteresiran za kupnju zemljišta preko svoje tvrtke Impol ulaganja.

"Privatizacija TLM-a, otkada je ušao hrvatski konzorcij, najveća je pljačka u Hrvatskoj jer je njihovim ulaskom, zatim ulaskom Eurisa, odnosno Pejčinoskog i Shamisa napravljen dug od ukupno 65 milijuna eura, s time da su trebali uložiti 107 milijuna eura, ali nisu uložili ništa jer inače mi ne bi bili danas na ulici (...). 

Potražujemo oko 20 plaća i otpremnina u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna, bez kamata za koje ćemo još vidjeti hoćemo li tražiti“, rekao je bivši sindikalni povjerenik TLM-ove Prešaonice Ivan Svraka. Stečajnom upravitelju Ivanu Gjurašiću zamjeraju što je s tvrtkom Impol ulaganjima sklopio dodatak ugovoru o kupoprodaji nekretnina iz 2015. godine iako su radnici prije od njega zatražili "pobijanje štetnog ugovora sklopljenog između TLM TPP-a i Adrial ulaganja iz listopada 2015".

"No, stečajni upravitelj ne samo da nije to napravio, nego je u siječnju ove godine sklopio dodatak tom ugovoru pravdajući se kako je za sklapanje dodatka imao odobrenje skupštine vjerovnika TLM TPP-a. Odobrenje skupštine zapravo znači odobrenje većine, a većinu u skupštini vjerovnika predstavlja tvrtka Impol TLM, koja je vlasnik tvrtke Impol ulaganja, pa kao većinski vjerovnik u svakom trenutku može nadglasati sve vjerovnike, što je i učinjeno", rekao je Svraka. Danas okupljeni bivši radnici smatraju kako je to dovoljno da Državno odvjetništvo podnese kaznenu prijavu protiv tvrtke Impol ulaganja, Impol TLM-a i stečajnog upravitelja Ivana Gjurašića.

Tvrtki Impol TLM-u, koja je preuzela TLM Aluminium, zamjeraju što proizvodnju nije pokrenula i u Prešaonici. "Svaka čast Impolu, oni su pokrenuli proizvodnju u Valjaonici, ali nisu poštovali dio da pokrenu proizvodnju u Prešaonici. Naš prijedlog je bio da jedna trećina radnika ide u Valjaonicu, trećina u Prešaonicu, a ostali u mirovinu, no čini se da Impol nije zainteresiran za proizvodnju, ali jest za kupnju zemljišta pa je osnovao Impol ulaganja", rekao je Svraka.

Ustvrdio je da stečajni upravitelj Prešaonice pritom nije stao na stranu radnika, nego Impola."Budući da ima 1312 stečajnih postupaka na kojima radi, očito je da se radi o znalcu i stručnjaku pa bih premijeru Andreju Plenkoviću predložio da ga uzme umjesto Ramljaka.

Nas na kraju boli briga što će biti sa zemljištem, zanima nas samo di su pare za nas radnike“, poručio je Svraka.Ako Trgovački sud u Zadru stečajnog upravitelja ne razriješi dužnosti, radnici su najavili podnošenje kaznene prijave protiv njega.

Radnici ističu da su žrtve privatizacije, ali su spremni ići do kraja te imaju i Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu, Europsku komisiju. "Ipak, nadam se da će Vlada biti toliko razumna da se očituje i učiniti nešto da se sve riješi mirnim putem", rekla je bivša radnica Ankica Grozdanić. TLM TPP u stečaju je od rujna 2016., a procijenjena vrijednost pokretnina i nekretnina tvrtke je oko 55 milijuna kuna.

AUTOWASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa

HONG KONG, 26. svibnja 2022. - Grupa Lenovo ostvarila je rekordne rezultate u poslovnoj 2022. godini, zahvaljujući snažnom rastu prihoda u svim poslovnim sektorima i dobiti, usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, objavila je kompanija u četvrtak. 

LONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila.