05.01.2018 07:46
ZAGREB, 4. siječnja 2018. (Hina) - Trgovački sud u Splitu donio je rješenje o istovremenom otvaranju i zatvaranju skraćenog stečajnog postupka nad Centrom za razvoj demokracije (CERD), udrugom kojoj je na čelu bila aktivistica za ljudska prava Semina Lončar pa će se nakon pravomoćnosti tog rješenja ta udruga s nešto više od 9600 kuna utvrđenog duga brisati iz registra udruga.
Sudsko rješenje uslijedilo je nakon oglasa objavljenog u listopadu u kojem se pozivali zastupnici CERD-a da u roku od petnaest dana predaju popis imovine i obaveza udruge, ali i vjerovnici da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka. Budući da se zastupnici CERD-a i vjerovnici te udruge nisu odazvali u zakonski predviđenim rokovima, sud je utvrdio da je ta udruga nesposobna za plaćanje i donio rješenje o zaključenju skraćenog stečajnog postupka.Centar za razvoj demokracije udruga je sa sjedištem u Splitu osnovana u prosincu 1999. i upisana u registar udruga u svibnju 2000. Kao osoba ovlaštena za zastupanje CERD-a do ožujka 2016. navodila se Semina Lončar, poznata aktivistica za ljudska prava.

Proklamirani ciljevi CERD-a bili su, između ostaloga, zaštita i unapređenje temeljnih ljudskih prava, poticanje demokracije i razvoj civilnog društva, provođenje programa za zaštitu građana, ali i organiziranje pravne i lobističke pomoći i podrške pojedincima i grupama čija su prava ugrožena.Predsjednica CERD-a bila je poznata i po učestalim istupima u javnosti prije desetak godina u kojima je isticala kako hrvatske vlasti odugovlače s vraćanjem stanarskih prava izbjeglim Srbima i obeštećenjem onih kojima su ta prava bila oduzeta. Semina Lončar upamćena je i po izjavi kako je ''Hrvatska jedina država koja je legalizirala oduzimanje stanarskih prava Srbima, obiteljima vojnih lica i 'nelojalnim' Hrvatima''.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa