11.12.2017 08:08
BJELOVAR, 7. prosinca 2017. (Hina), Bivši radnici bjelovarskog Elektrometala, njih 465, u potpunosti će naplatiti svoja potraživanja za neisplaćene plaće i ostala prava iz kolektivnog ugovora u ukupnoj visini od 7,78 milijuna kuna i to zahvaljujući prodaji tvrtke-kćeri Elektrometal - distribucija plina čija je vrijednost procijenjena na 20 milijuna kuna, smatra stečajni upravitelj Franjo Otročak.
Vidljivo je to iz dokumenata objavljenih u četvrtak na Trgovačkom sudu u Bjelovaru, a riječ je o pregledu imovine i obaveza, ali i prvog izvješća stečajnog upravitelja Otročaka.

Stvarne obveze posrnule bjelovarske tvrtke iznose 151 milijuna kuna, dok je vrijednost imovine koja se sastoji od nekretnina, pokretnina i udjela u poduzećima (Metalna oprema Senj i Elektrometal – distribucija plina Bjelovar) procijenjena na 103,3 milijuna kuna.

"Vjerovnici prvog višeg isplatnog reda naplatit će se u potpunosti, jer udjeli u Elektrometal - Distribucija d.o.o. nisu opterećeni i od tog novca će biti isplaćeni, a znatan dio tog novca ići će za podmirenje vjerovnika drugog višeg isplatnog reda“, pojašnjava Otročak.

Bivši zaposlenici su vjerovnici prvog višeg reda, dok u vjerovnike drugog višeg isplatnog reda spadaju i razlučni vjerovnici, Zagrebačka banka i Erste banka, koje potražuju ukupno 98,5 milijuna kuna.U svojem izvješću Otročak navodi da su problemi u poslovanju Elektrometala, čija su osnovne djelatnosti bile vezane uz građevinski sektor, započeli prije desetak godina.

„Poslovi su se ugovarali loše i na puno gradilišta odrađeni su sa znatnim gubicima. Za odrađene radove teško su došli do naplate, a što je isto tako bitno, plaćanja su vršena 6 do 12 mjeseci nakon obavljenih radova. To je iz godine u godinu bio sve veći problem i gubici u poslovanju su rasli, što je na kraju rezultiralo i otvaranjem stečajnog postupka“, opisuje stečajni upravitelj Otročak.

Poseban naglasak stavlja na pogon za proizvodnju vatrootpornog stakla koji je bio potpuno opremljen, ali zbog nepoznavanja tehnologije proizvodnje nikad nije normalno radio.„Radili su škart staklo koje nisu mogli ugraditi u svoje proizvode, niti ga ponuditi na tržište, iako je potražnja bila velika.

U taj pogon uložena su znatna sredstva, a pogon je potpuno ugašen prije više od dvije godine“, navodi stečajni upravitelj. Trgovački sud u Bjelovaru stečaj u Elektrometalu proglasio je sredinom rujna ove godine.

Poticanje ulaganjaZAGREB, 6. prosinca 2022. (Hina) - Prihodi IT industrije u Hrvatskoj u 2021. premašili su 32 milijarde kuna, što je 15 posto više nego u 2020. te 57 posto više nego prije pet godina, ali plaće zaostaju za Europom, zbog čega toj industriji sve više nedostaje radnika, pa bi bilo dobro da IT dobije veću podršku države, poručeno je u utorak s konferencije Hrvatske gospodarske komore (HGK) o IT-ju.

ŽENEVA, 6. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA). 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su porasle za 17,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime su povećane 21. mjesec zaredom na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak je pozdravila skorašnje potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu, koje će značiti manje financijsko i administrativno opterećenje za poduzeća koja izravno posluju.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u ponedjeljak je stekao većinski udio u društvu Yellow Submarine, koje upravlja vodećim brendom premium burgera u središnjoj Europi Submarine, priopćeno je iz tog fonda.