11.12.2017 08:08
BJELOVAR, 7. prosinca 2017. (Hina), Bivši radnici bjelovarskog Elektrometala, njih 465, u potpunosti će naplatiti svoja potraživanja za neisplaćene plaće i ostala prava iz kolektivnog ugovora u ukupnoj visini od 7,78 milijuna kuna i to zahvaljujući prodaji tvrtke-kćeri Elektrometal - distribucija plina čija je vrijednost procijenjena na 20 milijuna kuna, smatra stečajni upravitelj Franjo Otročak.
Vidljivo je to iz dokumenata objavljenih u četvrtak na Trgovačkom sudu u Bjelovaru, a riječ je o pregledu imovine i obaveza, ali i prvog izvješća stečajnog upravitelja Otročaka.

Stvarne obveze posrnule bjelovarske tvrtke iznose 151 milijuna kuna, dok je vrijednost imovine koja se sastoji od nekretnina, pokretnina i udjela u poduzećima (Metalna oprema Senj i Elektrometal – distribucija plina Bjelovar) procijenjena na 103,3 milijuna kuna.

"Vjerovnici prvog višeg isplatnog reda naplatit će se u potpunosti, jer udjeli u Elektrometal - Distribucija d.o.o. nisu opterećeni i od tog novca će biti isplaćeni, a znatan dio tog novca ići će za podmirenje vjerovnika drugog višeg isplatnog reda“, pojašnjava Otročak.

Bivši zaposlenici su vjerovnici prvog višeg reda, dok u vjerovnike drugog višeg isplatnog reda spadaju i razlučni vjerovnici, Zagrebačka banka i Erste banka, koje potražuju ukupno 98,5 milijuna kuna.U svojem izvješću Otročak navodi da su problemi u poslovanju Elektrometala, čija su osnovne djelatnosti bile vezane uz građevinski sektor, započeli prije desetak godina.

„Poslovi su se ugovarali loše i na puno gradilišta odrađeni su sa znatnim gubicima. Za odrađene radove teško su došli do naplate, a što je isto tako bitno, plaćanja su vršena 6 do 12 mjeseci nakon obavljenih radova. To je iz godine u godinu bio sve veći problem i gubici u poslovanju su rasli, što je na kraju rezultiralo i otvaranjem stečajnog postupka“, opisuje stečajni upravitelj Otročak.

Poseban naglasak stavlja na pogon za proizvodnju vatrootpornog stakla koji je bio potpuno opremljen, ali zbog nepoznavanja tehnologije proizvodnje nikad nije normalno radio.„Radili su škart staklo koje nisu mogli ugraditi u svoje proizvode, niti ga ponuditi na tržište, iako je potražnja bila velika.

U taj pogon uložena su znatna sredstva, a pogon je potpuno ugašen prije više od dvije godine“, navodi stečajni upravitelj. Trgovački sud u Bjelovaru stečaj u Elektrometalu proglasio je sredinom rujna ove godine.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKASEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina. 

LONDON, 18. svibnja 2022 (Hina) - Netflix je otpustio oko 150 djelatnika, mjesec dana nakon što je objavio da prvi puta u zadnjih deset godina gubi pretplatnike. 

ZAGREB, 17. svibnja 2022. (Hina) - Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja i postati njegov izvoznik, ocjenjuje se u analizi konzultantske tvrtke Smarter u kojoj se ističe da Hrvatska proizvodi više suncokreta nego što joj treba, ali i znatno manje ulja od vlastitih potreba.

LONDON, 17. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Britanska stopa nezaposlenosti na početku je godine bila najniža u više od 47 godina, pokazuju službeni podaci, no plaće su nastavile zaostajati za rastućom inflacijom.