17.11.2017 07:43
ZAGREB, 16. studenoga 2017. (Hina), Uprava Uljanika predstavila je Ministarstvu gospodarstva prijedlog plana restrukturiranja Uljanik grupe, koji predviđa i sudjelovanje države u tom procesu, ali i pronalazak strateškog partnera, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva u priopćenju o sastanku potpredsjednice Vlade i ministrice Martine Dalić sa sindikatima.
Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta sastala se s predstavnicima Sindikata metalaca Hrvatske koji djeluju u Uljanik grupi, a na kojem su bili Vedran Dragičević, Damir Bačinović, Đino Šverko i Juraj Šoljić. Predstavnici sindikata iznijeli su svoju zabrinutost u pogledu financijskog položaja Uljanik brodogradilišta, kao i cijele Uljanik grupe, navodi se u priopćenju.

Dodaje se i kako se na sastanku raspravljalo i o planu restrukturiranja Uljanik grupe, o kojem je Uprava početkom tjedna informirala Ministarstvo. Dalić je izvijestila predstavnike sindikata da je, prema informacijama primljenim od Uprave, Uljanik brodogradilište tijekom proteklih godina akumuliralo vrlo značajne gubitke, unatoč visokoj popunjenosti knjige narudžbi.

Zbog toga je, prema mišljenju Uprave, nužno restrukturiranje cijele Grupe, naglašava se u priopćenju."Prijedlog plana restrukturiranja, koji je predstavljen Ministarstvu, predviđa sudjelovanje države u procesu restrukturiranja, ali i pronalazak strateškog partnera koji će osigurati dugoročnu stabilnost poslovanja", ističu iz Ministarstva. 

Prenose i kako je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva naglasila da hrvatska Vlada podupire uspješnost i održivost poslovanja hrvatske brodograđevne industrije, a naročito očuvanje radnih mjesta u hrvatskim brodogradilištima uključujući i Uljanik grupu. Naglasila je, također, "kako smatra da je za uspjeh programa restrukturiranja Uljanik grupe nužna uključenost svih postojećih dioničara, ali i intenzivna aktivnost Uprave na pronalaženju strateškog partnera".

S obzirom da prijedlog plana restrukturiranja Uljanik grupe predviđa i državu kao aktivnog sudionika restrukturiranja i provedbe plana restrukturiranja, Ministarstvo će otpočeti konzultacije s Europskom komisijom o čemu se prvi sastanak očekuje idući tjedan, najavljuje se u priopćenju. Istovremeno s tim, Ministarstvo će nastaviti uredno ispunjavati svoje obveze temeljem plana restrukturiranja 3. maja Rijeka iz 2013. godine i odobrenog od strane Europske komisije. 

Prema podacima koje Ministarstvo iznosi u priopćenju, temeljem plana restrukturiranja iz državnog proračuna 3. maju je plaćeno ukupno 847 milijuna kuna državnih potpora i odobreno 100,8 milijuna dolara jamstava za avansne uplate kupaca brodova, od kojih je u ovom trenutku aktivnih 65 milijuna dolara.

U razdoblju od 2013. do 2016. Uljaniku d.d. i Uljanik brodogradilištu odobreno je 895 milijuna dolara jamstava pod tržišnim uvjetima koja sa se ne smatraju državnim potporama, jer je pokrivenost kredita državnim jamstvima iznosila 80 posto. Sveukupno, u razdoblju 2013.- 2016. odobreno je Uljanik grupi 960,7 milijuna dolara jamstava, od kojih je u ovom trenutku u funkciji 662 milijuna dolara.

Različite državne institucije (CERP, HZZO, HZMO, DAB, Fond za financiranje razgradnje NEK, Kapitalni fond) sudjeluju u vlasničkoj strukturi Uljanik grupe s nešto više od 25 posto, zaključuje se u priopćenju Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.