23.10.2017 14:08
ZAGREB, 23. listopada 2017. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu za 21. studenoga zakazao je završno ročište vjerovnika Hrvatske gospodarske banke (HGB) u stečaju na kojem će se, između ostaloga, odlučiti o neunovčivim predmetima stečajne mase te banke koja je likvidator zagrebačke filijale Jugobanke Beograd i koja još ima oko 140 milijuna kuna neisplaćenih tražbina vjerovnika trećeg i petog isplatnog reda.
Uz sudsko rješenje, objavljen je i prijedlog stečajne upraviteljice HGB za obustavu i zaključenje još 2008. nastavljenog stečajnog postupka u kojem se navodi i ''nemogućnost brisanja stečajnog dužnika iz sudskog registra i to prvenstveno radi provođenja likvidacije nad Jugobankom d.d. Beograd, Glavna filijala Zagreb''.Kako se navodi, HGB je temeljem zakona donesenog još 1993. postala likvidatorom zagrebačke filijale Jugobanke te je bila ''dužna poduzimati sve zakonom dozvoljene mjere za naplatu potraživanja glavne filijale Zagreb i promptno i na vrijeme plaćati obveze vjerovnicima''.

No, problem je nastao, kako ističe stečajna upraviteljica, nakon što je Hrvatska gospodarska banka završila u stečaju, ''a uz sve moguće zahtjeve i prijedloge HNB-u, Vladi RH, Ministarstvu financija, sudu i drugima - pa i prijedloga HNB-a Vladi RH, nikada nije izvršena izmjena navedenog zakona, tako da je i nadalje Hrvatska gospodarska banka d.d. u stečaju likvidator Jugobanke d.d. Beograd, Glavne filijale Zagreb''.Problem HGB-a u stečaju se povećao i nakon ovogodišnjeg poziva Ministarstva financija Srbije svim štedišama koji imaju neisplaćenu deviznu štednju položenu kod banaka čije je sjedište na teritoriju Republike Srbije i njihovim filijalama na teritoriju bivših republika SFRJ da prijave svoja potraživanja.

Prema stečajnoj upraviteljici, nakon tog poziva veliki broj štediša svakodnevno dolazi sa zahtjevom za izdavanje potvrda o staroj deviznoj štednji koju su imali u zagrebačkoj filijali Jugobanke te im se zasad izdaju potvrde sa stanjem stare devizne štednje na dan 31. 12. 1991. ''dok god se ne donese odluka Ministarstva financija RH o načinu i obliku potvrda''. Kao jedan od problema stečajna upraviteljica navodi i da su podaci pohranjeni na filmskim folijama, tzv. mikrofiševima. "Mi ćemo imati veliki problem davanja podataka obzirom da imamo sve podatke na mikrofiševima i možemo ih samo vizualno pregledavati na posebnom uređaju za čitanje mikrofiševa. Kontaktirali smo Finu, Sveučilišnu knjižnicu i par banaka.

Samo Fina može eksportirati podatke s mikrofiševa u papirnati oblik, međutim trošak je ogroman, a nema sredstava na žiro računu. Postojeća evidencija nije podobna za popunjavanje podataka kako je to predložilo Ministarstvo", stoji u prijedlogu stečajne upraviteljice. U zaključku se navodi i činjenica da je žiro račun Jugobanke d.d. Glavne filijale Zagreb u blokadi te da je upitno na koji će se način naplatiti svi troškove likvidacije i od koga. ''Za Jugobanku i nadalje se skoro svakodnevno izdaju brisovna očitovanja, a naročito u zadnjih godinu dana potvrde stare devizne štednje nakon poziva Ministarstva financija Republike Srbije'', zaključuje se u prijedlogu stečajne upraviteljice Hrvatske gospodarske banke.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.